fredag, december 21, 2007
Economy stupid...
Ekonomiska frågor fortsätter att vara de mest intressanta i Iran. Idag klockan 12 annonserade regimen att bensinransoneringen kommer att fortsätta fram till 20:e april. Ransonen för privatbil ökar med 20 liter till 120 liter i månaden, samtidigt får man ta med sina ransoner som man inte använt från förra perioden till den nya, upp till 600 liter.
”Förbättringarna” sker utan tvekan inför parlamentsvalet som äger rum i mars. Ahmadinejad har gjort större besvär att försöka förklara landets ekonomiska situation än tidigare. Han ställde till och med upp i en direktsänd intervju om landets ekonomi.
1.5 miljoner familjer saknar hem...
Regimen uppger nu att runt 1.5 miljoner familjer runt om i Iran är hemlösa. Den egentliga siffran bör vara mycket högre eftersom väldigt många familjer bor trångt i små utrymmen hos vänner och släktingar. Samtidigt som fastighetspriserna i Iran, främst Tehran har skjutit i höjden den senaste tiden. Eftersom fastigheter kommit att bli en någorlunda trygg investering när ekonomin i övrigt faller ihop. Nu lovar regimen att bygga just 1.5 miljoner nya hus.
Pengar försvinner...
Irans Central Banks chef gick igår till attack mot parlamentet och regeringen. Han menade att parlamentet är för slösaktiga när det kommer till användning av landets oljestabiliseringsfond. Just nu uppger han att det ska finnas runt 8 miljarder dollar, småpotatis med tanke på det rekordhöga oljepriset.
Samtidigt avslöjades det att man kommer att pumpa in närmare 106 miljarder kronor under de kommande tre åren i statliga banker, för att försöka öka deras kredittillgång och betala av en del av statsskulden. Enligt centralbankschefen var detta ett av parlamentets smartaste beslut hittills.
torsdag, december 20, 2007
Uppdateringar...
Iförrigår höll parlamentet en session där landets band med Frankrike disskuterades. För någon månads sedan lyckades Frankrike uppröra regimen när den franska utrikesministern sa att han inte uteslöt ett krig mot Iran. Nu ska parlamentet se över landets band till fransmännen alltså...
En efter en...
En efter en verkar de amerikanska trupperna i Irak frige de revolutionsgardister som gripits i Irak. Igår släpptes ännu en. USA har fortfarande runt 10 revolutionsgardister fågna i Irak.
Iran vs Kanada...
Kanada fick häromdagen igenom en resolution som fördömer brotten mot mänskliga rättigheter i Iran. Resolutionen gick igen med röstsifforna 73 - 53, med 55 länder som avstod. De länder som ställde sig på regimens sida var Kubam Nord Korea, Sudan, Syrien och Zimbabwe.
3 Studenter friade...
Regimen uppgav igår att man frigett tre studenter som tidigare anklagades för att ha publicerat "förolämpat Islam". Men de fälldes för att ha publicerat lögner och dömdes till fyra månaders fängelse. Men eftersom de suttit i fängelse längre än fyra månader kommer de att friges nu på lördag.
Det var till försvar för dessa tre studenter som ett hundratal andra studenter demonstrerade förra veckan. Då greps närmare 40 studenter.
tisdag, december 18, 2007
uppdatering..
Den viktigaste frågan…
Ma kan tro att den viktigaste frågan i Iran skulle vara atomprogrammet eller det faktum att regimen nu fått den första sändningen av bränsle till sitt kärnkraftsverk från Ryssland. Nåpp, istället är det inflationen som helt dominerar den iranska debatten.
För någon dag sen tvingades Ahmadinejad att ställa upp på en direktsänd Tv-diskussion om ekonomin. Han skyllde inflationen på det höga oljepriset och att statens likviditet har ökat. Men han verkar också ha förstått att det finns stora problem med landets ekonomiska struktur, låga produktivitet och höga produktionskostnader. Han fortsatte att radda upp problem, däribland att statliga myndigheters galopperande utgifter. Han sade också att hans regering har svaret på alla dess frågor.
Han avfärdade också möjligheterna till en tredjerunda av FN-sanktioner mot Iran.
Backlash?
Regimen planerar nu att utvärdera den iranska polisens arbete och bemötande, enligt polischefen Ahmad Radan (samma snubbe som var i Sverige för någon månad sen). Radan berättade att han nu inrättat en avdelning som kommer att se över polisens beteende och bestraffa de som inte följer reglerna.
fredag, december 14, 2007
En magisk vänster...
Ung Vänster är en ständig källa till humor och utrikespolitiskt galenskap. Men inte bara det utan ung kommunisterna har också en utomordentlig förmåga till att kunna läsa och tolka saker som inte finns.
Nu har man magiskt lyckats tolka det NIE som 16 amerikanska underrättelseorganisationer kommit ut med om Iran till; ”… nu när amerikanska underrättelseuppgifter pekat på att iran inte har kärnvapenambitioner”.
Vart i NIE det står är ett mysterium.
Det som står istället är att man är nästan helt säker på att Iran försökt utveckla kärnvapen (det var man också säker på den senaste NIE 2005) men att man är ”måttligt säker” på att regimen stoppade programmet 2003 och fram till i somras inte har startat om den. Man är också ”måttligt säker” på att regimen skulle kunna utveckla kärnvapen till år 2009 men att det rör sig snarare om perioden 2010-2015.
Finns det något rapporten är säker på är det att Iran har kärnvapen ambitioner. Varför skulle man annars starta ett kärnvapenprogram? Rapporten säger inte heller att regimen skrotat programmet utan att man bara fryst den och kan när som helst starta om den.
Men och andra sidan är det här också det ungdomsförbund som stått bakom tidigare geniala utspel som denna.
Kan också tipsa om Charles Krauthammers inlägg.
Muslimskbil...
Ekonomi…
Chefen för Irans centralbank berättade nyligen att landet har närmare 7 miljarder dollar i olje stabiliseringsfonden. Pinsamt lite med tanke på det höga oljepriset. Bara under perioden mars-augusti tog Ahmadinejads regering ut närmare 12 miljarder dollar för att finansiera sin expansiva ekonomiska politik. Regimen räknas i år dra in närmare 70 miljarder dollar från oljan.
Samtidigt är inflationen nu 19.1 % en ökning med närmare 2 % från oktober, centralbanken räknar med att inflationen kommer att fortsätta stiga.
Kommer att sluka olja som bara den…
Iran, Saudiarabien, Egypten, Turkiet, Malaysia och Syrien kommer att till år 2011 att bygga en ”muslimsk bil”. Bilen ska byggas enligt internationell standard och kosta någonstans mellan 6-8 000 euros. Målet är att visa att även muslimska länder har kompetens och det tekniska kunnandet att tillverka bilar.
Man kan undra vad i bilen som gör den till en ”muslimsk” bil? Roligt om Vatikanen plockar upp stafettpinnen och tillverkar en ”katolsk bil”.
onsdag, december 12, 2007
Människovärde genom gulag...
Parlamentet kritiserar Ahmadinejad..
Mousavian igen…
En talesman för Irans rättsväsende sa igår att fallet kring Hossein Mousavian, som ingick i regimens förhandlingsdelegation om atomprogrammet under president Khatami, kan komma att undersökas på nytt. Nu backar rättsväsendet helt och hävdar att Mousavian varken fällts eller friats. Tidigare hävdades det att Mousavian hade fällts på två punkter men friats på den viktigaste, spionage. Nu är bollen i händerna på regimens ökände specielle åklagare Mortazavi som kan besluta om en ny granskning av fallet.
20 – 24 studenter gripna..
Regimen hävdar att man under den senaste månaden har gripit 20 – 24 studenter för att ha stört den allmänna ordningen. De senaste studentdemonstrationen resulterade i att man grep en student och fyra andra.
Parlamentet avslår Ahmadinejad…
Ahmadinejads regering hade begärt extra anslag från parlamentet för att kunna importera viktiga ”grundläggande” varor. Regeringen krävde 1.2 miljarder dollar i extra anslag. Men med rösterna95 – 69 sa parlamentet nej. Pengarna ville regeringen ta ifrån oljefonden.
Enligt regeringen så har det höga oljepriset och det höga priset på Euron gjort att det blivit allt dyrare för regimen att importera varor. Parlamentet sa nej till förslaget för att den skulle späda på inflationen ännu mer.
”Smarta kort” för drogmissbrukare…
Regimen kommer att ge alla drogmissbrukare ”smarta kort” för att lättare kunna identifiera dem. Dessa ”smarta kort” ska innehålla deras fingeravtryck så att de lättare ska gå att identifiera.
Första banken att säljas ut…
Regimen fortsätter försöken att privatisera delar av landets ekonomi. Nu har man fastställt att Bank Mellat och Bank Tejarat ska säljas ut. I ett första steg ska fem procent av Bank Mellat att säljas ut på börsen. Bank Mellat är Irans tredje största bank.
tisdag, december 11, 2007
CIA, olja, Oliver Stone och Zahra Kazemi
Jordanien och Iran...
Regimen kallade idag till sig Jordaniens ambassadör för att skälla ut honom, eftersom den jordanska regimen pekat ut Iran som det land som betalar och finansierar terroristgrupper som verkar för att störta den jordanska kungen.
Fight night!
Ahmadinejad återupprepade idag sin befängda idé att möta president Bush i en direktsänd debatt. Skulle nog vara den bästa fighten sen Rocky vs Drago.
CIA jagar avhoppare…
CIA jagar nu avhoppare i Iran. Organisationen ska ha startat ett program som går ut på att identifiera och hitta avhoppare som kan bistå och spionera på regimens atomprogram. Operationen har fått namnet Brain Drain och drogs igång 2005, det efter att CIA i en rapport konstaterat att man inte har några vettiga källor. Man kanske kan se Ali-Reza Asgars avhopp i ljuset av detta.
Kazemi fallet från början…
Nu har den högsta domstolen i Iran beslutat att återigen pröva fallet med en Iransk-kanadensiska fotografen som misshandlades till döds i ett iranskt fängelse för fyra och ett halvt år senare. Kazemis advokat i Iran är försiktigt optimistisk medan hennes son i Kanada säger att han inte har något hopp om att det här kommer att leda någonvart. Men hur som helst så kommer regimen att gå igenom historien helt igen.
Dömd till stening…
En 48-årig man, Abdollah Farivar Moghaddam, som dömts för att ha haft sex med två barn har dömts till döden genom stening. Men det var inte för att han haft sex med barn som han kommer att stenas, utan för att han varit otrogen.
Ahmdinejad stenar och Stone vill göra filmen, alt, come on baby light my fire…
När Oliver Stone tidigare i år uttryckte en önskan att förhärliga Ahmadinejad på samma sätt som han gjorde med Castro så fick han höra att han var en satans hantlangare och att Ahmadinejad inte ville ha med honom att göra.
Men sen ändrade Ahmadinejad sig och bjöd in Stone. Det här har tydligen fått de konservativa i Iran att surna till. Den konservativa tidningen Kayhan som står Khamenei nära skriver en artikel om hur olämplig Stone är och baserar det på den film Stone gjorde 1991 om Rock bandet ”The Doors” och filmen om ”Alexander den store”.
Tidningen hävdar att Stone gjort sig känd för att förvränga fakta och att det kommer att drabba ”fredsmäklare och den intellektuelle” Ahmadinejad.
Under den här veckan kommer Oliver Stone att resa till Iran för att diskutera projektet med presidenten och hans medarbetare.
Oljeavtal…
Regimen slöt idag ett stort oljeavtal med det kinesiska företaget Sinopec. Avtalet går ut på att utveckla oljefälten i Yadavaran i södra Khuzestan. Avtalet är värt 2 miljarder dollar. Avtalet har dröjt sedan 2004, mycket beroende på att kineserna varit oroliga för ytterligare sanktioner. Men nu efter den senaste underrättelserapporten om regimens atomprogram verkar kineserna tycka att det är fritt fram att investera i Iran.
Investeringen ska göra att oljefälten ska kunna punga ut 100 000 fat per dag mot nuvarande 85 000.
Regimen slår på stort och hävdar att europeiska företag som följer USA missar goda affärsmöjligheter i Iran.
Kazem Darabi frisläppt..
söndag, december 09, 2007
Studentdemonstrationer...
Fallet med de tre studenterna har fått mycket uppmärksamhet i Iran. Studenterna greps och dömdes till tre års fängelse för att ha tryckt upp anti-islamiska bilder i studenttidningen. Den tidigare presidenten Khatami har också varit ute och krävt studenternas frihet.
Demonstranterna ska ha tillhöra en reformistisk studentgrupp. Regimen ska ha försökt stänga in studenterna genom att stänga igen portarna till universiteten men studenterna ska ha lyckats forcera portarna och därmed gjort det möjligt för ett flertal andra att delta i protesterna.
Enligt studenterna själva ska ca 1500 personer ha deltagit i demonstrationerna idag som varade i två timmar. Isf är det en av de större studentdemonstrationerna sedan Ahamdinejad kom till makten.
Enligt regimens nyhetsbyrå fanns det karavallpolis på plats men de undvek att ingripa.
Det har förekommit en del mindre protester den senaste tiden runt om i Tehrans universitet, främst har studenterna protesterat mot att de mer liberala professorerna har bytts ut mot mullor.
Ett gäng med Bassijs höll en motdemonstration utanför justitiedepartementet mot demonstrationerna vid Tehran University. Enligt en talesman för gruppen så fördömde man ”demonstrationerna av liberaler vid Tehran University som stöd finansiellt och moraliskt av oppositionen och fienden”. Gruppen ”krävde” också att regimen borde sätta justitedepartementet måste agera hårdare mot studenterna som blir ”djärvare” för varje dag.
Fler oppositionella gripna
Redan sent igår kväll gick underrättelseministeriet ut med att man gripit en rad ”agitatorer” vid Tehran University. Dessa ”agitatorer” ska ha tillverkat falska identifikationers handlingar för att kunna komma in på campus området och hålla en ”illegal samling”. Enligt ministeriet ska de arresterade ha kommit från en rad andra städer och varit betalda av ”fiender till den Islamiska republiken”.
Inget har förändrats...
Rapporten har använts som slagträ i debatten om Iran. Lågvatten argument har förts fram, såsom att det här skulle visa att regimen inte har några militära ambitioner med sitt program. Det har påståtts att Bush administrationen återigen har vilselett omvärlden osv.
Men faktum återstår. Om regimen STOPPAT sitt militära program så måste den ju från början ha haft en sådan och det visar också att regimen har militära ambitioner med sitt atomprogram. Så även om den senaste rapporten stämmer så är den faktiskt ganska irrelevant, för inget har ändrats, regimen vill fortfarande ha kärnvapen och omvärlden måste fortfarande stoppa mullorna
Utöver det ska man komma ihåg två saker: 2005 släppte CIA en rapport som gick ut på att de amerikanska underrättelseorganisationerna i allt väsentligt inte hade någon som helst koll på Iran och landets atomprogram. Att man inte vet vad som händer i Iran och inte heller har pålitliga källor. I sin senaste rapport fastslår IAEA att man idag vet mindre om Irans atomprogram än man gjorde 2004, samt att man stöter på allt fler hinder i sitt arbete.
Asgari…
En hel del tidningar spekulerat att den senaste rapporten kan vara resultat av Ali-Reza Asgaris avhopp (kidnappning) från Iran. Jag har tidigare varit skeptisk till vad Asgari har kunnat bidra med, men jag kanske får äta upp det nu. Men jag är fortfarande skeptisk.
Varför?
Frågan om varför regimen stoppade atomprogrammen är dock lite intressantare. Irak-kriget kan ha spelat roll. När USA gick in i Irak 2003 var det många inom regimen trodde att den amerikanska armén bara skulle göra en sväng in till Iran. Därför skulle man kunna tro att man lade ner den militära delen av atomprogrammet för att inte ge USA än mer anledning. Men då är frågan varför har man inte återstartat programmet?
Jag tror nog att det rör sig mer om tekniska begränsningar. Att regimen inte ännu kan effektivt anrika uran för militära ändamål och väljer därför ligga lågt. Man vill först vinna slaget om anrikningen innan man ger sig på kärnvapen.
Hur som helst, min poäng är som jag sa att även om underrättelserapporten verkligen stämmer så ändrar det inget. Det visar däremot att regimen är pragmatiskt och att det går att förhandla fram ett avtal som inte innebär att man blint bombar sig fram…
fredag, december 07, 2007
Hemma igen...
Fotboll...
FIFA har gett Iran 48 timmar på sig att bevisa att man kan separera fotbollen från staten. Det efter att landets vice president Mohammad Aliabadi försöker att bli president i landets fotbollsförbund. Valet skulle ha ägt rum den 6:e december, men det sköts upp efter att FIFA påpekat att man skulle stänga ut Irans fotbollsförening om Aliabadi valdes till president över fotbollsförbundet.
Och?
Den nya amerikanska underrättelserapporten om Irans atomprogram har fått stor uppmärksamhet och jag förstår inte riktigt hur vissa resonerar. Men jag återkommer om det och Israel resan lite senare...torsdag, november 29, 2007
Fight night...
Fight night!
Mousavian fallt håller på att bli riktigt, riktigt fult. Igår briserade allt när Ahmadinejad krävde att samtalslistor och bevis mot Mousavian skulle offentliggöras. Samtidigt ville talmannen att rättgången skulle vara offentlig så att ingen kunde ”pressa” domare att fatta ett visst beslut. Det efter att en domare beslutat att lägga ner spionageåtalet mot Mousavian.
Igår natt gick Tehrans chefsåklagare ut och sa att domstolens beslut att lägga ner spionage åtalet mot Mousavian har kastats ut genom fönstret. Nu kommer åklagaren att återigen försöka få Mousavian dömd för spionage, den här gången i en domstol i Tehran. Samtidigt uppmanade han informationsministeriet att inte offentliggöra några bevis i fallet tills den slutliga domen har fallit.
Drar till Israel...
Det kommer inte att bli så mycket bloggande den kommande veckan. Jag drar till Israel imorgon och är tillbaka i slutet av nästa vecka...
onsdag, november 28, 2007
Ahmadinejad ute efter blod..
Ahmadinejad och hans gäng är på offensiven och de vittrar blod. Blodet tillhör en person ur den tidigare förhandlingsdelegationen om landet atomprogram, Hossein Mousavian. Mousavian är också nära allierad med Ahmadinejads just nu starkaste och bittraste rival, den tidigare presidenten Rafsanjani. Så nu är det krig.
Det var i somras som Mousavian greps först och åtalades för spionage, sedan konkretiserades åtalet till att Mousavian ska ha sålt viktiga delar av landets atomprogram till främst britterna. Mousavian greps och förhördes. Mousavian kom undan med ett slag på handen, han friades i spionagefallet men fälldes för ha spridit propaganda mot staten och för att ha haft hemliga dokument. Mousavian friades mot borgen och ännu är ingen påföljd utdelad.
Så idag brast till slut det hela. Bassijs, den paramilitära gruppen nära Ahmadinejad, protesterade i Tehran mot domen. Gruppen ska också ha uttryckt slagord direkt mot Mousavian.
Ahmadinejad i sin tur krävde att de inspelade samtal som finns och ska bevisa att Mousavian ”förrått” Iran till britterna genast skulle offentliggöras. Direkt efter gick Informationsministern Gholam-Hossein Mohseni-Ejei ut och sa att hans departement kommer att offentliggöra samtalen om rättsväsendet godkänner det.
Samtidigt gick talmannen ut och kritiserade domstolens beslut och ansåg att rättegången borde ha varit offentlig. Samtidigt fördömde han de personer som ska ha försökt ”påverka” domstolen. Han krävde också att alla som har bevis på att någon försökt påverka domstolen skulle presentera dem så att de skyldiga skulle kunna ställas inför rätta.
Detta är givetvis riktat mot Rafsanjani och han har säkert dragit i alla sina trådar för att få loss sin polare Mousavian. Nu är det intressant vad som händer, om banden blir offentliga kan Mousavian antingen gripas, försvinna eller tvingas till landsflykt. Rafsanjani lobbar nog just nu på chefen för rättsväsendet Shahroudi och Khamenei för att stoppa Ahmadinejad. Jag gissar på att Rafsanjani får som han vill..
måndag, november 26, 2007
Regimen lobbar och privatisering...
Regimen lobbar…
Just nu lobbar regimen stenhårt mot att ett flertal länder i regionen är på väg att stabilisera sina relationer med regimens ärkefiende Israel. Under helgen har Mottaki rest till Qatar, Ahmadinejad har pratat med saudiska representanter om att de borde ha nobbat mötet i Annapolis och regimen gjorde ett gemensamt uttalande med Syrien som fördömde Israel.
Men trots att regimen länge försökt få länder i mellanöstern att bojkotta fredsmötet i förhoppningen att kunna isolera Abbas och Saudiarabien verkar de flesta ha deltagit.
Lista på deltagare som regimen hellre hade sett stannat hemma
Palestinska myndigheten
Arabförbundets generalsekreterare
Bahrain
Irak
Jordanien
Libanon
Marocko
Oman
Pakistan
Qatar
Ryssland
Saudiarabien
Sudan
Syrien
Tunisien
Turkiet
Förenade arabemiraten
Jemen
Själva listan visar nog kur isolerat regimen är i regionen.
I Iran…
Höll regimen ett stormöte med landets ”frivilliga” paramilitära grupp, Bassijs. Bassijs som till bara för något år sen var, religiösa fanatiker blandat med förvirrade pojkar som lovades guld och gröna skogar har på kort tid förvandlats till en militärmaktfaktor. De deltar nu i alltifrån polisinsatser och militära övningar. Nu håller regimen på att iscensätta en gigantisk militärövning där man hävdar att närmare 8 miljoner medlemmar i Bassijs kommer att delta. Namnet på övningen: ”det episka motståndet”.
Går segt…
Privatiseringen av stora statliga bolag går inte särskilt bra. Igår försökte regimen sälja 3.1 miljoner aktier i företaget Mobarakeh Steel Complex men lyckades inte att hitta köpare. Samtliga aktier var värderade till ca: 6.9 miljoner kronor och utgjorde 20 % av företaget. Nu ska regimen testa igen men minska antalet aktier som bjuds ut på en klump till 4- 5 % i taget. Samtidigt hävdade Tehran börsens chef att iranska investerare inte har råd att köpa aktier för så stora summor
söndag, november 25, 2007
Ahmed Radan, det allvarliga och stand-up av SSU...
Nyss avslöjade TV4-nyheterna att polischefen för Tehran är på besök i Stockholm för att studera svensk narkotikavård. Jag har svårt att bli arg över besöket. Herregud lär han sig något och tar med sig nåt från Sverige till Iran så ska vi bara vara glada. Det kan ju rimligtvis inte bli sämre...
Det allvarliga…
Det allvarliga i det hela är dock att det framkommer att polischefen inte bara fick besöka ett svensk fängelse utan också träffa iranska fångar och att dessa fångars namn sedan registrerades av tecknades ner. Detta kan få konsekvenser för dessa personer om de efter fängelsetiden skulle få för sig att återvända eller resa till Iran. Det kan också få effekter att familjerna kan komma att sättas under större kontroll om man misstänker att deras släkting sitter i ett svenskt fängelse misstänkt för narkotika smuggling.
Ännu allvarligare är att socialdepartementet uppvisar lika bra koll som Laila Freivalds. Bjuder man hit Ahmed Radan och släpper lös honom så borde man också ha någon på departementet som har någorlunda rimlig koll. Att det är söndag är ingen bra ursäkt...
Ska man kritisera regeringen så är det på dessa två punkter…
Stand-up…
Avslöjandens roligaste kommentar stod nog SSU; s ordförande Jytte Guteland för. Enligt henne så legitimerar den svenska regeringen nu apartheid systemet i Iran. Sure, det är en rimlig ståndpunkt, kanske inte helt rätt men ändå rimlig (jag erkänner förövrigt att jag hemfallit åt liknande formuleringar tidigare).
Men poängen är:
Att Gutelands agerande är så pinsamt genomskinligt med tanke på den tidigare regeringens skyttetrafik till Iran. Så att Guteland helt plötsligt utvecklar ett intresse för Iran är som bäst skrattretande.
*Jens Orback diskuterar innehållet i svenska skolböcker med Irans ambassadör.
*Hans Dahlgren reser till Iran och träffar Saeed Jalili (numera Ahmadinejads chefsförhandlare)
* Thomas Östros hänger med Saaed Jalili och skriver på ett investeringsskyddsavtal.
* Carin Jämtin pratar om hur mycket situationen för kvinnor förändrats
*Anna Lindh åker till Iran drar på sig en sjal och snackar med regimen. Det om något borde väl legitimera regimens köns apartheid. Man kan säga mycket om Maud Olofsson men hon sträckte iaf fram handen.
Men ja, SSU är ju ganska duktiga på att kasta skit. Sorry, kunde bara inte låta bli... ;-)
fredag, november 23, 2007
Målmedveten och konsekvent arbete…
Målmedveten och konsekvent arbete…
SVD skriver idag om det ökade förtrycket mot kvinnorättsaktivister i Iran. Det gäller att förstå att det här är en regim som arbetar målmedvetet och konsekvent i att slå ner opposition och dissidenter. Stora och offentliga massaresteringar är inte längre regimens melodi, nu är det effektivitet som gäller. Därför arbetar regimen för att konsekvent och målmedvetet slå sönder de nätverk och organisation som finns utanför dess kontroll.
Men det är inte bara ett mer målmedvetet arbete utan också ett brutalare sådan. För bara något år sen sa nobelprisvinnaren Shirin Ebadi att hon såg det som en ”merit” att ha suttit i Evin fängelset och att hon tagit med sig handdukar från fängelset som suvenirer. Att vistelsen i Evin inte var så farligt och att fångvaktarna även om i början hårda kunde värma upp och umgås med fångarna.
Situationen är en helt annan idag.
De mer moderata fångvakterna har slängts ut och ersatts med fanatiker där politiska fångar hålls. Detta gäller även den vanliga polisen och gränsvakten. De moderata är borta eller har fått order om att skruva upp trycket.
De som reser fram och tillbaka till Iran berättar om skillnaderna mellan hur flygplatspersonal beter sig nu jämfört med något år sen. Tidigare kunde man diskutera med passpolisen som till och med kunde vara vänlig. Nu är det förhörsrum och bryska bassijs som väntar.
Ahmdinejad har återupprättat Evin fängelsets skräckstatus. Idag är det få som kommer utifrån Evin och kan titta tillbaka på det och säga ”det var inte så illa”.
Det beror delvis på att omvärlden, som SVD, skriver är fulltupptagna med atomprogrammet för att bry sig om annat. För som jag sagt tidigare så är det här en regim som är välmedveten värdet av varumärket utomlands. Engagerar sig omvärlden för mänskliga rättigheter i Iran tenderar regimen också att slå på reträtt. Men kommer inga reaktioner finns det inget som hindrar regimen att dra på sig hårdhandskarna.
Samt så beror det på presidenten och regimen. Man insåg snabbt i början av 2000 att makten börjat glida ur händerna och att folk skrattade åt en vistelse i det som är regimens motsvarighet till Gulag var inte bra. Man började omflytta politiska fångar, från avdelningar där de satt med andra oppositionella till att sitta med våldsamma kriminella. Om vakterna behandlade fångarna med någorlunda respekt så kunde medfångarna förmås till att stå för brutaliteten. Sedan dess har fanatikerna i den paramilitära gruppen som är lojala till Ahmadinejad och Khamenei fått en mycket större roll i det som kallas Irans rättsväsende och det är en ganska stor del av förklarningen till den ökade brutaliteten.
IAEA bitchslap...
Det gick ju inte så bra…
Igår höll FN: s atomenergiorgan IAEA ett möte om Irans atomprogram och resultatet var inte så upplyftande. IAEA:s generaldirektör Mohamed El-Baradei kunde fastslå att IAEA fortfarande inte har kunnat verifiera en rad viktiga aspekter av Irans atomprogram.
Främst rör det sig om frågor om regimens centrifuger, anrikningsaktiviteter samt en del andra aktiviteter som Iran bedriver som kan ha militära applikationer. El-Baradei slog också fast att eftersom IAEA inte kan erbjuda några försäkringar om at Irans nukleära aktiviteter är i enlighet med NPT och inte militära.
Det som är skäl för stor oro är att El-Baradei säger att Iran nu är mer benägna att samarbeta om det tidiga skedet av regimens atomprogram. Men att regimens samarbetsvilja har minskat jämfört med förra året om vad regimen gör nu. Han la också till att regimens samarbete nog kan beskrivas som ”reaktiv istället för proaktiv”.
USA var tidigt ute på banan och kritiserade regimen. USA: s FN ambassadör sa bland annat att ”efter fyra år av arbete kan IAEA bara konstatera att deras kunskap om Irans atomprogram minskar”. Den franske ambassadören FN ambassadören beklagade Irans brist på samarbete med IAEA. Samtidigt hävdade ett flertal att processen inte kommer att kunna hålla på hur länge som helst utan bör få en deadline.
Men regimen fick också stöd. På något makabert sätt lyckades Kuba läsa samma rapport och lyssna på El-Baradei och ändå klämma ur sig att ”Iran tar väldigt positiva steg”. Kina och Ryssland ska ha försökt att betona de mer positiva delarna ur rapporten, som att regimen numera är mer samarbetsvilliga om de tidigare delarna av atomprogrammet. Men även Kina och Ryssland uppmanade Iran att avsluta med anrikningen av uran och tillåta noggrannare inspektioner.
Utöver det…
Jag har verkligen retat upp MEK och därmed också tydligen galningarna till höger. Imorgon hålls det demonstrationer och jag får samtal från anonyma personer som vill veta allt ifrån hur mycket jag tjänar, om jag reser till Iran eller om det är så att jag verkligen inte övernattar på den iranska ambassaden.
Utöver det så fick jag en fråga*:
Om jag inte tillhör monarkisterna, MEK eller nationalisterna så vilken del av oppositionen tillhör jag?**
Svar: Jo, den intellektuellt hederliga och det sätter jag mer än lite stolthet i.
**Jo, jag vet att själva frågan är korkad, det är om något lite magstarkt att hävda att alla iranier utomlands som ogillar regimen måste klämma in sig i något av dessa fack. Iranier är givetvis något mer individuella och pluralistiska än så. Sen är vi en jävel på att skapa organisationer och partier. Vi är mer liberala än någon annan. Jag fick höra att det ett tag fanns hela 17 Iranska liberala partier i Sverige.
torsdag, november 22, 2007
Demonstrera med terrorster nu på lördag!
Demonstrera med galningar!
Tydligen så kommer Folkets Mujaheddin, MEK och diverse andra extremistorganisationer tillhörande MEK att demonstrera mot mig och SVD nu på lördag
Problemet med MEK och alla dess stöd organisationer är inte att de är galna och sektliknande. Det är inte heller terroriststämpeln eller att de tar sig tid att anordna demonstrationer på grund av en artikel i en svensktidning utan de med sin sekterism och galenskap ger den iranska oppositionen ett dåligt namn.
Bassijs to the rescue…
President Ahmadinejad uppmanade igår den paramilitära gruppen Bassijs att hjälpa till att tackla och handskas med de ekonomiska problem som landet står inför. Hur nu ett gäng halvfanatiska galningar ska hjälpa till att sänka den galopperande inflationen och arbetslösheten är oklart.
Wooooops!
Häromdagen hände något lite oväntat. Den regimvänliga tidningen Jomhuri-e-Eslami (Islamiska republiken) kritiserade Ahmadinejad för hans påstående att den tidigare chefsförhandlaren för Irans atomprogram skulle vara en ”förrädare”. På ledarplats gick tidningen till attack och hävdade att ett sådant uttalande inte var en presidents plats att göra utan en domstolsuppgift att bedöma.
onsdag, november 21, 2007
4800 "antisociala element" gripna i Iran
Inte bara Hamas?!
Regimen hävdade idag att man är open för smarbete med alla Palestinska organisationer. Regimen planerar att hålla sitt eget ”fredkonferens” i kontrast till den konferens som USA arrangerar om Palestina. Till den USA sponsrade konferensen är Hamas portförbjuden med Al-fatah, Israel och viktiga stater i mellanöstern kommer att närvara. Iran ser ut att få nöja sig med Hizbollah, Hamas, Syrien och lägre diplomater från omgivningen.
Regimen har länge kritiserat den USA organiserade fredskonferensen som ännu ett ”sionistisk konspiration” som syftar till att länka sionister med muslimer.
Saeed Jalili kollar genom sin kalender…
Ali Larijanis efterträdare Saeed Jalili och Javier Solana håller enligt regimen på att synka sina kalendrar för att hitta mötesdatum.
Det är viktigt att vara social…
Regimen skryter med att man har arresterat 4800 ”antisociala” element för att stärka nationens säkerhet. 31 har dömts till döden, 30 % har dömts till långa fängelsestraff. Det mest anmärkningsvärda (och det helt sjuka att regimen skryter om det) är att hälften av de gripna bara var mellan 17-23 år gamla. De har gripits och åtalats alltifrån “icke-islamisk” klädsel, gått på disco, haft paraboler osv.
Regimen säger också att man kommer att förstärka sina aktiviteter ännu mer inom kort.
Mänskligarättigheter, bistånd och relationer...
Iran kämpar för mänskliga rättigheter ….. i Sverige!
Under förra veckan kallade den Iranska regimen till sig en representant från den Portugisiska regeringen (Portugal är ordförande land i EU) för att klaga på läget för mänskliga rättigheter i EU. Regimen fördömde EU brott mot de mänskliga rättigheterna och tog bland annat upp Frankrikes agerande i Chad, CIA; s hemliga flygningar i EU och en del annat. Regimen i en ny roll, komiker…
Regimen sträcker ut en hand…igen
Det är inte främst USA och väst som motsätter sig Irans atomprogram och kärnvapenambitioner. Tvärtom finns den största oron i mellanöstern och Irans grannländer. Saudiarabien är livrädd för att ett Iran med kärnvapen och tidigare har regimer i Jordanien, Förenade arabemiraten och Egypten öppet uttryckt farhågor för Iran.
Regimen har länge försökt att i alla fall officiellt lugna grannländerna, men det är bara Irans allierade Syrien som ställt sig bakom Iran trots att regimen öppet erbjudit sitt kunnande till länder i mellanöstern. Nu försöker regimen återigen göra närmanden och nu mot Egypten. I ett brev till den egyptiske utrikesministern bedyrar regimen att sitt program är lagligt och fredlig samt att man samarbetar fullt med IAEA. Nu erbjuder regimen ett samarbete med Egypten som nyligen avslöjade man också tänker starta ett atomprogram.
Iran och USA..
Samtalen i somras gav stora rubriker och det viskades om att Iran och USA kunde ta det historiska steget att sätta sig vid förhandlingsbordet. Men det stora genombrottet uteblev och efter två möten verkade det hela ha lagts på is. Ahmadinejad ökade sin retorik, Larijani fick kicken och utrikesministern Mottaki ryktades vara nästa man att få kicken. Men på bara några dagar verkar något ha hänt.
Vid en presskonferens sa utrikesminister Mottaki att nya samtal med USA är att vänta inom kort. Regimen hävdar att samtalen begärdes av USA. Vilket inte är helt omöjligt. USA har på kort tid släppt en rad revolutionsgardister som gripits i Irak. Bara en vecka efter att USA frigivit fem revolutionsgardister verkar det nu bli nya samtal. Samtalen kommer att likt de tre tidigare samtalen att bara handla om läget och säkerheten i Irak.
fredag, november 16, 2007
Då är det illa...
Häromdagen anklagade Saudiarabiens utrikesminister, Saud Al-Faisal, regimen i Iran för att ägna sig åt ”religiös sekterism”. När man blir anklagad av wahhabiterna för att ägna sig åt sekterism då är det illa…
torsdag, november 15, 2007
Homosexualitet och kärnvapen...
Bättre sent än aldrig?
Nyligen lämnade regimen över ett par dokument som IAEA krävde av regimen….. för fyra år sen. Bland annat ska ett av dessa dokument vara en beskrivning av hur man bygger delar till en kärnvapensspets. Regimen hävdar att man en dag hade öppnat posten och att dokumenten låg i brevlådan, skickat från mannen bakom Pakistans kärnvapenprogram, AQ Khan. Regimen ska inte ens ha bett om att få dokumentet.
Kan visserligen ligga något bakom det med tanke på AQ Khan försökte sälja sitt kunnande till högstbjudande så att han skickade ett smakprov till Iran låter inte så otroligt. Men att det tog Iran 4 år att lämna ifrån sig dokumentet visar väl på ett och annat.
Igår natt gick USA, Storbritannien och Frankrike samman och ställde ytterligare 12 frågor om Irans atomprogram, däribland om regimens aktiviteter på den svarta markanden för kärnvapenteknologi. Regimen har förkastat samtliga frågor som ”arrogans”.
Kampen hårdnar…
Mousavian hade en framskjuten position i Khatamis förhandlingsteam om atomprogrammet. Han greps först i maj för misstankar om spionage men släpptes kort därefter. Mousavian arbetar just nu nära den tidigare presidenten Rafsanjani. Underrätelseministeriet hävdade också att ”mäktiga” personer inom regimen försökt påverka rättsväsendet för att släppa fri Mousavian.
Detta sammanfaller med att Ahmadinejad i måndags gick till stenhård attack mot de inom regimen som motsätter hans position i atomfrågan (bl.a Rafsanjani). Han kallade kritikerna för ”landsförrädare” och hävdade att man hade en av dessa ”förrädare” på band när han uppmanade väst att öka pressen på Irans atomprogram.
”Homosexuella bör torteras, oj jag menade avrättas…”
Tidningen Times Rapporterar att parlamentsledamoten Mohsen Yahavi och tillika ordförande för parlamentets energiutskott hävdade i ett möte med brittiska parlamentariker att homosexualitet borde bestraffas med döden. Yahavi menade att enligt islam och sharialagen så är homosexualitet straffbart med döden (Yahavi sa tortyr först men ändrade sig). Han argumenterade ytterligare att människan är satt till världen för att ”föröka sig och homosexuella förökar sig inte” som ett skäl. Men Yahavi sa också att homosexualitet som ”sker bakom lyckta dörrar” är inga problem och att det är den ”synliga homosexualiteten” som bör bestraffas.
Det sista är faktiskt ganska intressant att lyfta upp. Det handlar inte om att regimen är ointresserade av vad som sker i människors sovrum eller anser att det finns gränser för sharialagen. För så är det inte.
Istället beror det på två saker...
1) PR. Regimen har under en ganska lång tid förstått att det finns visa brott som får omvärlden att reagera lite hårdare. Man vet att man kan fängsla folk utan några större protester. Men att avrättningar och speciellt brutala sådana kan väcka proteststormar både i och utanför Iran. Det är därför regimen inte längre stenar människor. Det är också därför man inte åker runt och massarresterar och avrättare homosexuella.
2) Homosexualitet i Islam. Det är inte så att Islam och prästerskapet i Iran är helt befriat från homosexualitet. Det är en ganska dålig bevarad hemlighet att främst äldre män inom prästerskapet inleder hemliga förhållanden med sina yngre adepter. Det är manlig kärlek helt enkelt.
onsdag, november 14, 2007
mer mig och Iran
Mer mig..
En något längre artikel om MEK och mina kommentarer finns här. Utöver det har jag hört att MEK spenderat dagen åt att hävda att jag och SVD egentligen är spioner och agenter för regimen. MEK är på många plan en väldigt komisk organisation, det är egentligen en sekt. Med medlemmar och ledare som verkar saknar allt vad verklighetsförankring heter, däremot får man ge dem att de är duktiga på PR. Att lista upp antalet organisationer och täckmantlar som den organisationen har tar ett bra tag.
Mer SVD…
Samtidigt hade också SVD ett inlägg om huruvida USA kommer att anfalla Iran. Kortfattat är artikelns slutpoäng att chanserna för ett regelrätt krig är små men att USA mycket väl kan få för sig att börja bomba det som man tror är regimen anrikningsområden för att förhala regimens atomprogram.
Det är inga konstigheter, USA kommer aldrig att gå in i Iran med marktrupper. Det finns inte en chans. Hammargren har också rätt i att en eventuell bombning av anrikningsområden förmodligen skulle stärka regimen i Iran och försvåra läget i Irak väsentligt. Tanken på att bombningar av Iran skulle leda till att folk vågade göra uppror mot regimen är bara galna fantasier.
Så vad återstår? Det går inte heller att lita på regimen inte kommer att tillverka atombomber.
Men allt är inte förlorat. Iran är inte en diktatur som Nordkorea där en fastsammansvetsad klick styr landet med gemensamma mål och intressen. Istället är regimen uppbyggd på tämligen lösa allianser och förbund som förändras ständigt. Dess styrka har varit att den i krissituationer dels lyckats rätta in alla i leden och dels visat sig vara pragmatiska.
Detta går att utnyttja. Före 2005 mötte EU länderna en resonerande och tämligen medgörlig Iran vid förhandlingsborden. Regimen gick till och med en kort tid med på att avbryta anrikningen av uran för att gå USA och EU tillmötes. Men allt det förändrades 2005 när Ahmadinejad vann presidentvalet och direkt satte tonen genom att aktivt söka konflikt med väst i nästan alla frågor.
När Ahmadinejad vann valet så betydde det också att de konservativa nu helt dominerade Irans politik och ryckte fram över alla gränser. Politiska rävar som såg vart vinden blåste bytte snabbt åsikt.
Nu är läget annorlunda. De konservativa går tillbaka och backar. Efter två år med de konservativa vid makten är inflationen skyhög och folket allt fattigare. Helt öppet försöker olika partier och falanger nu ruska upp och mobilisera en egen kandidat till presidentvalet som två år. Annars är det bara ”kalle anka” kandidater som regimen släpper fram mot en sittande president och alla sittande presidenter har hittills blivit omvalda.
Men Ahmadinejad har ändrat spelreglerna. Tidigare har regimens olika falanger slagits via ombud och bakom kulisserna. Men nu sker det inför öppen ridå. Ena dagen säger sig Rafsanjani eller för den delen Larijani att de vill förhandla och i nästa eldar Ahmadinejad på sina anhängare med att det inte finns något att förhandla om. Larijani avgår utan att säga ett ord och Ahmadinejad utser en nickedocka till hans efterträdare en timme senare.
Splittringen är med andra ord ganska stor mellan de som anser att det inte finns något att förhandla om och de som vill bryta ut Iran ur isoleringen. Just nu börjar de senare få vind i seglen. För även om Iran är en diktatur så måste regimen försöka hålla folket och även sina anhängare inom affärslivet på ett någorlunda gott humör. 20 % inflation, ökat politisk och socialförtryck och internationell isolering är inga humör höjare.
Under Irak-kriget kunde Khomeini kombinera isolation och politisk förtryck med hänvisning till att det var krig. Ahmadinejad har inget krig att skylla på utan måste ta ansvaret för kapplöpningen mot botten.
Det märker också regimen och mullorna. Antingen kan de fortsätta och späda på folks hat mot regimen och göra landet än svårare att styra eller så kan de göra Ahmadinejad till syndabock.
Till slut så handlar det om hur långt Khamenei vill gå och hur mycket han vill stöta sig med Ahmadinejad falangen. Inser han också att läget håller på att bli ohållbart och att Ahmadinejad måste hållas kort så kan han mycket väl skaka fram en kandidat som kan ge Ahmadinejad en omgång i valrörelsen.
För omvärlden gäller det att söta budet för Khamenei att göra sig av med Ahmadinejad och på ett seriöst sätt återvända till förhandlingsbordet.
Följande kan erbjudas;
* Säkerhetsgarantier från USA om att man inte kommer att anfalla Iran. Samtidigt som Iran lovar att hålla de shiitiska grupperna i Irak kort.
* Att låta Iran att ha fredlig kärnteknologi. Att urananrikningen sker i ett tredjeland under övervakning av IAEA och ett ”neutralt” EU-land och att Iran får köpa bränslet till självkostnadspris och med ett långtidskontrakt.
* Medlemskap i WTO
* Slopandet av samtliga sanktioner som inte rör militärutrustning m.m
måndag, november 12, 2007
lördag, november 10, 2007
USA släpper nio revolutionsgardister..
Khatami springer ärenden..
Igår höll Khatami ett tal inför reformister i Iran inför parlamentsvalet nästa år. Där varnade han kandidaterna och partiet för att ”smutskasta” andra kandidater och på så sätt underminera staten. Han sa också att sådana aktiviteter är olagliga och kan få ödesdigra konsekvenser.
Samtidigt..
Försöker reformister runt om i Iran att övertyga Khatami att ställa upp i parlamentsvalet. Man hoppas att Khatamis deltagande ska ge reformisterna drag hjälp under valet. Hittills har Khatami ställt sig tveksam.
torsdag, november 08, 2007
Iran och Interpol II
Regimen gick omedelbart ut och kritiserade beslutet och hävdade att bara för att personerna fortfarande finns på Interpols lista så betyder det inte att regimen är ansvarig för dådet. De personer som även i fortsättningen kommer att efterlysas av Interpol är; Alli Fallahian, Imad Moughnieh, Ahmad Vahidi, Mohsen Rabbani, Mohsen Rezaei och Ahmad Reza Asghari.
onsdag, november 07, 2007
Verkligen lämpligt?
Regimen meddelar idag att landets polisväsende valdes till att leda Interpols högsta ledande kommitté. Ironiskt var regimen i förväg oroliga över att den argentinska regeringen skulle använda sig av Interpol kongressen för att intensifiera anklagelserna mot Iran för terrordåden i Buenos Aires 1994 som krävde 85 personer liv.
Nu är inte interpol någon direkt mäktig organisation, men det hjälper nog inte trovärdigheten att Iran får svinga klubban i organisationen…
måndag, november 05, 2007
Hur långt får Ahmadinejad gå?
Ahmdinejad har gett sig på att döda alla försök till förhandlingar om Irans atomprogram. Förra veckan sa han öppet att de nu inte finns något att förhandla om längre. Det åtföljdes av Rafsanjani som under fredagsbönen sade att Iran visst kan tänka sig att förhandla med USA om USA ”tar sitt förnuft till fånga”.
Men dagen efter fick han svar på tal från Ahmadinejad som under ett tal under ”studenternas dag” lovade att ”alla snart kommer att få veta att Irans atomprogram dossier är stängd”. Med andra ord, det finns inget att förhandla om och den som tror det kommer snart att få veta sanningen.
Hur och vem som ska bli varse om att det inte finns något att förhandla om sade inte Ahmadinejad. Men det är alldeles uppenbart att kommentaren var riktad mot Rafsanjani och hans tal under fredagsbönen. Ahmadinejad tar allt mer plats och blir mer och mer aggressiv i utrikespolitiska frågor. Frågan är hur långt han får gå innan Khamenei sätter honom på plats.
fredag, november 02, 2007
Rafsanjani vs Ahmadinejad..
Idag under fredagsbönen gick den tidigare presidenten och nuvarande ordförande för Expertrådet (och den som förlorade presidentvalet 2005 mot Ahmadinejad), Rafsanjani till ”motattack”. Han uppmanade USA att vara logiska och gå med på förhandlingar med Iran på ”lika villkor”.
Ahmadinejad och Rafsanjani befinner sig på två helt skilda sidor. Rafsanjani var god vän och allierad med flertalet av de som ingick i den delegation som förhandlade om atomprogrammet med EU fram till 2005 och som vid ett par tillfällen gick med på att stoppa urananrikningen för fortsatta samtal. Medan Ahmadinejad utesluter förhandlingar och vill isolera Iran ännu mer.
Budgeten...
Nu börjar en del av budgeten inför kommande året att komma ut. Ahmadinejad vill inte längre att parlamentet ska lägga sig i exakt hur mycket pengar som går till diverseområden utan vill hellre att parlamentet ska säga ja eller nej till klumpsumman och inte lägga sig i detaljerna. Preliminärt kommer budgeten för 2008-09 att ligga på 622 000 000 000 000 rials. Intressant är att Ahmadinejad avsatt en tredjedel av budgeten för ”diverse kostnader”.
torsdag, november 01, 2007
Ahmadinejad hotar europa med sanktioner..
Under en radiointervju sa Ahmadinejad att de länder och företag som samarbetar med USA kommer att bestraffas. Han hotade och sa att europa vet mycket väl vad som kan hända om Iran agerar för att stänga ut Europa. Han sa också att ”Europa behöver oss mer…”. EU är idag Irans största handelspartner och 40 % av landets import kommer från Europa.
onsdag, oktober 31, 2007
Ahmadinejad tar plats i utrikespolitiken..
Under nästan hela året har regimen inte helt stängt dörren för samtal med USA. Man har undvikit frågan och sagt att man under rätta omständigheter kan tänka sig prata med alla, utom Israel.
Men idag försökte Ahmadinejad att stänga dörren helt. Under ett tal så sa han att Iran inte är intresserad av samtal med USA. Och om det ska bli några som helst samtal och förhandlingar är det Iran som bestämma när, innehåll och förutsättningar. Han fastställde ännu en gång att det inte finns något att prata om när det kommer till Irans atomprogram.
Det är i slutändan Khamenei som bestämmer om det kommer att bli fortsatta samtal med USA eller inte och det är han som sätter målen och riktningen för atomprogrammet. Men Ahmadinejad känner sig givetvis stärkt av att han fått Khamenei att göra sig av med Larijani som chefsförhandlare.
IMF
IMF förutspår att tillväxten i Iran kommer att hamna på 6 % och inflationen på hela 17.5 % för 2007 men att inflationen kommer att minska till 16.7 % för 2008. Siffrorna från IMF är ändå mycket högre än de siffror som regimen uppgett, när man pratat om inflation på ca: 14 % och löften om att inflationen kommer att vara under 10 % nästa år.
Mottaki ställer in besök..
Ledaren för den västvänliga regeringen i Libanon, Saad al-Hariri påstod igår att den syriska regimen planerar att mörda honom och landets premiärminister Fouad al-Siniora. Hariri påstod att den libanesiska underrättelsetjänsten hade bevis mot den syriska regimen. Syrien förnekade omedelbart anklagelsen och sade att den var grundlös och ”fabricerad”.
Idag berättade Iran att man ställer in utrikesminister Manouchehr Mottakis planerade besök till Libanon. Det officiella skälet är att Mottaki ska agera medlare mellan Turkiet och Irak och hinner därför inte åka. Det är egentligen bullshit.
Anledningen till att Mottaki inte åker är inte att han prioriterar ett ”kvasiförsök” att få fred mellan Turkiet och PKK. Anledningen är säkerligen att Syrien fått Mottaki att ställa in sitt besök efter att Hariris påstående att Syrien försöker mörda honom.
Fotboll är politik och jubelium...
I alla fall i Iran.
Vice presidenten och tillika idrottsministern Mohammad Aliabadi nominerade sig själv till ordförande för fotbollsförbundet inför valet den 15 oktober. Men valet sköts oväntat upp, ett val som Aliabadi skulle ha vunnit. Men sedan dess har alla andra kandidater dragit tillbaka sin kandidatur och vissa medger att de gjorde det efter samtal med Aliabadi. Förmodligen vill Aliabadi hävda att han tog på sig att bli ordförande för fotbollsförbundet eftersom det inte fanns några andra kandidater och på så sätt undvika bestraffning från FIFA.
Aliabadi säger sig ha lösningar på den iranska fotbollens alla problem, vilket för närvarande är många.
1000 inlägg!
Detta är bloggens 1000:e inlägg. Första inlägget skrevs 27 mars 2005. Trodde faktiskt aldrig att den här bloggen skulle överleva så länge .
tisdag, oktober 30, 2007
Ekonomiska sanktioner förstör Iran..
Kombinationen Ahmadinejad och sanktioner har gjort att allt fler privata företag svårt att klara sig. Revolutionsgardet har utnyttjat de dåliga tiderna och Ahmadinejads presidentskap för att stärka sin ekonomiska bas. Man beräknar nu att Revolutionsgardet kan vara ett av världens största konsortium som äger mer än 500 företag och kontrollerar 30 % av Iran export (oljan borträknad).
Det här förenklar givetvis argumentationen för dem som vill ha starkare och större ekonomiska sanktioner mot Iran. Genom att hävda att den som göra affärer i Iran i allt större utsträckning riskerar att handla av Revolutionsgardet så kan man rättfärdiga hårdare ekonomiska sanktioner samtidigt som Revolutionsgardet stärker sin makt och ställning.
Det här är väldigt problematiskt. Ekonomiska sanktioner har hittills inte lyckats trolla fram en revolution eller demokrati i Iran istället har pendeln gått åt andra hållet. Företag har gått omkull och Irans ekonomi totalförstörts. Människor som bara för några år sen klarade sig hyffsat och på ett jobb måste nu hålla 2-3 jobb för att överleva. Människor som ägnar dagarna åt att försöka överleva har få möjligheter att resa sig och ifrågasätta diktaturen.
Tittar man historiskt och snabbt så ser man när Khatami valdes och förändringsviljan var som störst när ekonomin i Iran gick hyffsat. 1997 när Khatami överraskande vann valet och slog de konservativas kandidat hade Iran återhämtat sig ekonomiskt och befann sig på samma nivå som man gjorde 1979, då revolutionen störtade shahen.
Tidning förbjuds..
Jag berättade tidigare att Ahmadinejad erkänt att han tar ekonomiska råd från sin slaktare. Citat publicerades först i den reformistiska tidningen Mardomsalari, även om citatet sedan fick spriding i en rad regimtrogna tidningar valde regimen att slå ner och stänga igen tidningen Mardomsalari.
Tidningens chefredaktör Mostafa Kovakbian arresterades och åtalades för att ha publicerat falsk information med målet att förnedra presidenten. Kovakbian dömdes och hans tidning stängdes igen.
måndag, oktober 29, 2007
Oväntat stöd…
Idag fick regimen ett oväntat stortstöd från IAEA:s chef Mohamed ElBaradei som enligt ekot kritiserar USA för landets politik mot Iran (ekots rubrik är dock att Elbaradei kritiserar USA:s Irakpolitik?).
Elbaradei börjar uppenbarligen med ett besynnerligt påstående om att Iran inte är ett kärnvapenland som ”USA anklagar det för”. Näee, Iran har inte kärnvapen, det har nog ingen påstått heller. Jag har inte heller hört någon från Bush-administrationen eller EU som påstått att Iran redan nu skulle vara en kärnvapenmakt. Problemet är att många (inklusive jag) är ganska övertygade om att regimen kommer att skaffa kärnvapen.
Elbaradei säger också at det inte finns några bevis för att Iran är på väg att tillverka kärnvapen. Stämmer det så ska vi väl alla vara väldigt glada. Problemet är att IAEA inte riktigt ingjuter ett förtroende när det kommer till Iran. Missarna har varit många, som tillexempel i maj när IAEA hävdade att Iran bara hade ett par hundra centrifuger i drift men efter en ”överraskningsbesök” visade sig att antalet centrifuger vid Natanz var 1300.
I juni vände IAEA helt på klacken och hävdade istället att Iran kunde ha runt 8000 centrifuger i drift. Så ett par hundra centrifuger blev 8000.
Så med all respekt för IAEA så tycker jag att väst och omvärlden borde ta den försiktiga vägen och utgå ifrån att en brutal regim med stormaktsambitioner också har kärnvapenambitioner.
Uppdatering..
Nu på onsdag ska Ahmadinejad presentera sina kandidater till närings och oljeminister. Hittills har ministerierna skötts av ”tillfälliga” ministrar men dessa måste nu godkännas av parlamentet för att kunna bli ”fullvärdiga” ministrar. Ahmadinejad har tidigare misslyckats vid ett flertal tillfällen att få en av sina kandidater godkända av parlamentet.
Centralbanken varnar…
Irans centralbank varnar nu Ahmadinejad och regeringen för att inflationen kan bli ohanterlig och att regeringen måste vara försiktig inför nästa budget. Bankerna har också fått tillsägelse att hålla koll på sin likviditet och har förbjudit bankerna att ta ut tillgångar från centralbankens reserver. ”Kreditoron” drabbar även iranska banker som under den senaste tiden lånat stora summor pengar från centralbanken. Men nu säger centralbanken alltså nej av rädsla för en stigande inflation.
Khatami ställer inte upp…
Den förre presidenten Mohammad Khatami berättade alldeles nyss att han inte kommer att ställa upp i parlamentsvalet. En hel del reformistiska grupper har försökt få Khatami att ställa upp på deras lista för att kunna dra nytta av hans popularitet, men Khatami säger nej.
söndag, oktober 28, 2007
Kampen om utrikespolitiken..
Några dagar senare kommer beskedet att Ali Larijani överraskande lämnar posten som chefsförhandlare och ersätts någon timme senare av en Ahmadinejad trogen nickedocka.
Larijani fick inte sparken utan knuffades sakta men säkert ut genom dörren. Larijani utnämndes av Ahmadinejad till chefsförhandlare, men han var inte ens då Ahmadinejads första val utan Khameneis. Men då räknade inte Khamenei med att Ahmadinejad skulle ta en så pass aktiv roll i utrikespolitiken. Ahmadinejad gick inte till val på en utrikespolitik agenda utan en inrikespolitisk sådan. Han skulle höja löner och pensioner inte förneka förintelsen och dra på landet sanktioner.
Larijani började sin karriär som chefsförhandlare som ultrakonservativ. Hans tongångar var ganska hårda från början men han har svängt. Han har vid ett flertal tillfällen proklamerat att Iran är öppen och redo för förhandlingar och har ansträngt sig för att hålla god kontakt med EU och främst Javier Solana. Medan Ahmadinejad gång på gång upprepat att det inte finns något att förhandla om och att Irans atomprogram ligger fast.
Ahmadinejad har också ansträngt sig för att isolera och minska Larijanis roll, tidigare den här månaden skickade han iväg Mojtaba Hashemi till Frankrike för att hålla samtal om atomprogrammet. Ett annat exempel som visade hur Ahmadinejad höll Larijani utanför var när Larijani under en presskonferens sa att Iran inte skulle delta i fredssamtalen om Irak i Sharm El-Sheik för att bli tillrättavisad av en japansk journalist som sa att Mottaki redan var på plats.
För Ahmadinejad är det en stor skillnad vem som är chefsförhandlare, skillnaden mellan Larijani och Jalili är som dag och natt för honom. För även om det är Khamenei som till slut bestämmer strategi och mål så kan han med Jalili påverka Khameneis beslut. Larijani hade en egen maktbas, han stod nära Khamenei och kunde agera utan Ahmadinejads stöd. Jalili må även vara en anhängare av Khamenei men han kommer att behöva förlita sig på Ahmadinejads stöd och råd. Det här ökar givetvis Ahmadinejads inflytande och roll över atomprogrammet.
Men beslutet att ersätta Larijani med Jalili har inte gått smärt fritt. På en gång var den kanske tyngste parlamentsledamoten, Ahmed Tavakoli, ute och kritiserade Ahmadinejads val av ersättare. 183 av de 295 parlamentsledamöterna skrev under ett brev där de ”tackade” Larijanis för hans insatser. Andra som ser Ahmadinejad som ett allt mer ökande problem var tidigt ute och ”beklagade” Larijanis avgång.
Det är allt mer uppenbart att Ahmadinejad börjar bli ett allt större utrikespolitiskt problem för regimen och Khamenei. Men samtidigt är han svår att få grepp på. Ahmadinejad är inte lika lätt att ”utpressa” och ”muta” som presidenter före honom. De flesta andra presidenter som Khatami och Rafsanjani använde presidentposten som ett sätt att klättra uppåt. De var mullor, presidentposten var bara ett steg i karriärstegen och de var medvetna om att de kunde gå längre. Men för Ahmadinejad är det stopp här. Det går inte att locka honom med löften om andra poster som kan spräcka presidentposten.
Därför är han också svårare att kontrollera. Det går nu intensiva rykten om att Khamenei kommer att göra sitt bästa för att få bort Ahmadinejad vid nästa val. Ledarartiklar som jag hänvisade till i början är en del av ryktesspridningen och en varning till Ahmadinejad.
fredag, oktober 26, 2007
Hammargren skriver bra...
torsdag, oktober 25, 2007
Vatten och energibrist..
Ont om vatten…
Regimen varnar nu att det börjar bli ont om drickvatten i Tehran. Staden har växt mer än förväntat och vattenresurserna verkar inte räcka till enligt regimen. Tehrans ”vatten organisation” meddelar också att om en kris verkligen uppstår så har man reserver för att täcka staden i åtta timmar.
Jag har känt mig lite små trött de senaste veckorna och som glasyr på det hela har jag drabbats av en jätteförkylning. Det har väl gjort att texterna den senaste tiden inte riktigt varit de bästa. Men jag ska bättra mig, förhoppningsvis efter lite sömn och vila..
onsdag, oktober 24, 2007
Mottaki har inte avgått ;-/
”Jag har inte avgått”…
Idag florerade det rykten om att utrikesministern Mottaki skulle ha lämnat in sin avskedsansökan. Men kort efter att ryktena på allvar började florera gick regimen ut och tog död på dem och meddelade att Mottaki fortfarande är utrikesminister och att man inte har diskuterat hans avsked. Mottaki själv sa att han ville och arbetade som att han kommer att fullfölja sitt uppdrag.
Förändring…
Förändringen i tonläge var kanske den enda skillnaden i bytet av Larijani mot Jalili, något som blev uppenbart när de båda idag träffade EU;s Javier Solana. Som del av avlämningen följde Larijani med Jalili till Rom för att träffa Solana.
Efter mötet så utlovade Jalili att han skulle gå igenom förhandlingarna med ”styrka” medan Larijani sa att ”Iran är alltid redo för förhandlingar”. Larijani pekade också indirekt Khamenei som skälet till hans avsked. Han sa bland annat; ”Irans linje ligger kvar och kommer inte att bytas om Iran byter förhandlare eller ens president”. Med andra ord så menar Irans förre chefsförhandlare att det är Khamenei som står för den hårda linjen och inte Ahmadinejad.
Ny diplomatisk vår…
Ahmadinejad säger att Iran inom kort kommer att ge sig på en diplomatisk offensiv. Ahmadinejad menade att regimen kommer inom kort att skicka ut företrädare för att besöka en rad länder och försöka arrangera en rad internationella konferenser i Iran.
tisdag, oktober 23, 2007
Flaggning..
måndag, oktober 22, 2007
Larijani lämnar...
Larijani lämnar..
Under lördagen avgick Ali Larijani väldigt hastigt som chefsförhandlare, enligt regimen ska Larijani ha försökt lämna sitt uppdrag vid ett flertal tillfällen men blivit övertygad om att stanna. Men den här gången ska Ahmadinejad ha godtagit Larijanis avskedsansökan. Regimen meddelar att inget kommer att ändras med landets atomprogram efter Larijanis avgång och det var väl kanske det som störde akademikern Larijani, att han skulle vara ansvarig för förhandlingar i en regim som inte är intresserad av förhandlingar.
Avgången kanske inte är helt oväntat eftersom Larijan och Ahmadinejad aldrig riktigt dragit jämnt. Droppen som kanske fick bägaren att rinna över var när Ahmadinejad förra veckan skickade Mojtaba Samareh Hashemi till Frankrike för att förhandla om atomprogrammet.
Det är svårt att säga hur och vad det kommer att förändra. Larijani försvinner inte från rådet utan bara avgår från positionen som generalsekreterare. Samtidigt måste man komma ihåg att alla SNSCs beslut måste godkännas av Khamenei. Jalili må vara en vän till Ahmadinejad men han står också Khamenei nära, därav kanske anledningen till att båda männen känner sig till freds med valet.
Politiskt står Larijanis efterträdare Saeed Jalili närmare Ahmadinajed och hans uttalanden hittills om atomprogrammet låter mycket som ”soundbites” från Ahmadinejad. I utrikespolitiken har Jalili mest gjort sig känd som en pajas. Det var Jalili som föreslog att kommunisten Castro skulle konvertera till Islam och han var en av initiativtagarna till Ahmadinejads galna brev till bland annat Bush och Angela Merkel.
Ahmadinejad möblerar om regeringen?
För att Jalili ska kunna bli Irans nästa chefsförhandlare och generalsekreterare för SNSC så måste han antingen vara minister för någon av de departement som har en plats i rådet, överbefälhavare eller representant för Khamenei. Han uppfyller inget av kraven. Just nu är han bara vice utrikesminister. Detta kan bara betyda att Khamenei utnämner honom som representant för honom eller så måste det att Ahmadinejad snart kommer att möblera om regeringen. Hetaste tipset är att utrikesministern Mottaki lämnar inom kort...
Kritik..
Jalilis utnämning har inte bara mötts av glädje hos regimen. Den konservative och kanske den mest inflytelserike parlamentsledamoten Ahmad Tavakoli kritiserade utnämningen av Jalili och sa att han saknade den erfarenhet och kunnande som Larijani besitter.
uppdatering..
Fattigdomen ökar...
Regimen medger nu att fattigdomen i Iran ökar och har ökat under Ahmadinejads presidentperiod. Social och välfärdsministern erkände att antalet personer som lever under fattigdomsgränsen har ökat med 7.5 %. Regimen hävdade att 1,94 miljoner människor befanns sig under fattigdomsgränsen och att den siffran minskade till 694 000 personer men har nu återigen ökat.
Att regimen starkt ogillar den fredskonferens som sponsras av USA i mellanöstern är inte oväntat men nu ger sig Ahmandinejad på att indirekt hota de grannländer som deltar. Ahmadinejad sa idag att ”fredskonferensen” inte är något annat än en ”sionistisk fälla”. Han varnade länderna för att bli duperade och han uppmanade länderna att inte ge med sig mot fienden. Ahmadinejad upprepade mantrat; ”den sionistiska regimen är nära att kollapsa”.
torsdag, oktober 18, 2007
Priset för Iraks stabilitet...
Idag avslöjade den irakiska regeringen att Iran och Kina får kontrakt att bygga två nya kraftverk i Irak till ett pris av 1.1 miljarder dollar. Iran ska bygga ett kraftverk i den shiitiska Sadr City, vilket är hemstaden till terrorist ledaren Moqtada Al-sadr med starka band till regimen i Tehran. Samtidigt har Iran lovat att sälja el väldigt billigt till södra Irak och nästan helt gratis bygga två stora kraftverk i de shiitiska städerna Karbala och Najaf.
Vilket får mig att bli väldigt konspiratorisk om det här inte är priset för ett stabilt Irak. Att man ”ger bort” en del av landet till Iran.
Så här,
För bara några månader sedan träffades Iran och USA:s ambassadörer i Iran under uppmärksammade former där de båda lovade att bidra till Iraks återuppbyggnad och stabilitet. Sedan dess har USA trappat ner anklagelserna mot att Iran mördare och understödjer terrorister. Någon månad senare går Bush administrationen ut med att läget är lugnare i Iran och att den nya Irak strategin fungerar, antalet terrorattacker har minskat….onsdag, oktober 17, 2007
From Russia with love…
Samtidigt har ryssarna och Iran kommit överens om att Ryssland ska bistå regimen med bränsle till reaktorerna för Bushehr och att det använda bränslet därefter ska återvända till Ryssland.
Putin fick också träffa Khamenei, något som få statsöverhuvuden får göra. Khamenei uppmanade Ahmadinejad och Putin att utveckla det ekonomiska samarbetet mellan länderna och vips annonserades det ut att länderna utarbetat ett avtal som kommer att göra att handeln mellan länderna ska växa till 200 miljarder dollar fram till 2010.
tisdag, oktober 16, 2007
Nya vänner...
Iran och Ryssland har svårt att förhålla sig till varrandra. För bara något år sen så såg Iran ryssarna och Putin som garanten för att undvika sanktioner och sitt atomprogram, mycket beroende på att det är ryssarna som bygger regimens kärnkraftsverk i Bushehr och har bistått med teknologin till atomprogrammet. Men nu är Putin i Iran och regimen lovar goda nyheter. Putin är den första ryska president som besökt Iran på nästan 65 år, innan han var det Stalin som besökte Iran men då tillsammans med Churchill och FDR.
Nu hoppas regimen på att det här besöket ska vara början på en allians mellan Iran och Ryssland mot USA. Regimens media är fylld av jämförelser på hur alliansen som ”befästes” i Tehran mellan USA, Ryssland och Storbritannien fick den tidens tyrann, Hitler, på fall. Nu hoppas man att en ny allians mellan Iran, Ryssland och en del andra stater ska tvinga USA på fall.
Regimen har ingen anledning att känna sig besvikna över besöket heller. Putin ”varnade” USA att använda en f.d. Sovjetstat för ett krig mot Iran. Med andra ord så hotade Putin f.d. sovjetstater från att upplåta sitt territorium till amerikanska baser.
Fyller även ett annat syfte..
Putins besök i Iran fyller även ett annat syfte, nämligen det att regimen kan visa att den inte är isolerad och en stormakt. Med Putin på besök i Tehran och välvilliga leenden mellan Ahmadinejad och en rad andra presidenter från forna sovjetstater är det klart att regimen använder tillfället för att spänna musklerna..Uppdatering..
Putin har hittills bara lovat att fortsätta det "nukleära" samarbetet med Iran och har inte sagt något alls som Bushehr. Vilket inte lär glädja regimen. Dem kommer att försöka pressa honom på att ge ett definitivt besked..
måndag, oktober 15, 2007
Iran och Putin
Ekonomi..
Lite i det tysta försöker nu regimen att genomföra en ekonomiskreform. Under söndagen avslutade parlamentet debatten om förutsättningarna för privatisering av en liten del av ekonomin och socialisering av en annan. Privatiseringarna ska främst ske i mindre sektorer som jordbruk samtidigt som de också innebär att regimen stärker sitt grepp inom en rad andra sektorer, såsom banker osv.
Utöver det beslutade parlamentet att införa separata budgetar för universiteten. Tidigare fick universiteten dela på en klumpsumma men nu ska regimen identifiera mer trogna universitet som kommer att få större resurser.
Samtidigt kommer rapporter från regimen som visar att dess målsättning att hålla arbetslösheten på 10 % inte kommer att kunna nås. Regimen hävdar att arbetslösheten just nu ligger på 9.9 %. En siffra som säkerligen är mycket, mycket högre med tanke på att arbetslösheten bland kvinnor är skyhög. Medan regimen bara medger att arbetslösheten hos kvinnor är något högre än den hos män.
Putin och Iran-resan..
Regimen förnekar att det skulle finnas en hotbild mot Putin i Iran och jag är benägen att hålla med. Regimen är knappast intresserad av att få Rysslands president mördad på sitt område och säkerhetsåtgärderna kommer att vara rigorösa. Jag tror nog att Putin är säkrare i Iran än han är i Ryssland. Så något större betydelse ska man varken ge hoten eller ryktena.
Samtidigt meddelar regimen väldigt lägligt att man hoppas på goda nyheter från ryssarna om Bushehr verket som ryssarna lovat att bygga åt Iran. Egentligen skulle verket ha varit klart men ryssarna har dragit ut på byggandet och anklagat regimen för att inte ha följt finansieringsplanen. Regimen anklagar istället ryssarna för att ha fallit för påtryckningar från USA.
fredag, oktober 12, 2007
ååå.. så gay...
Enligt Ahmadinejad är alltså USA bara mer gay än Iran.
torsdag, oktober 11, 2007
uppdatering..
Utveckling?
Regimen meddelar nu stolt att landets mest framstående tekniska universitet Amir Kabir University är platsen för mer än 150 olika “försvars projekt”. Det är numera mer ett försvarsindustriell utvecklingsplats än en skola för lärande.
Centralbanken i Iran, CBI, meddelade igår att den nuvarande inflationen har nått 15.8 %. Det är en minskning med 2 % från förra månaden men ändå är inflationen långt över de 12.8% från April i år. Många befarar att inflationstrycket är ännu högre än regimen och centralbanken vill medge.
Humor…
Regimen TV-kanal IRIB har en sida där man kan läsa Khameneis tal och uttalanden. Inget konstigt för en diktatur. Men det intressanta är besökstatistiken, hur många som tagit sig tid att läsa den ”stores” tankar och tal. Flest träffar har Khameneis kommentarer kring ayatollah Meshkinis död fått, hela 94 personer har läst det, sen 31:a juli. Khameneis tal från internationella barndagen har hela 8 personer läst, osv.
Sen den 18:e juli har Khameneis tal och skrifter på IRIBs sida fått lite mer än 1200 träffar. Det är faktiskt ganska pinsamt för en man som säger sig vara ”andlig ledare” för 70 miljoner människor…
måndag, oktober 08, 2007
Sammanfattning från helgen..
Igår meddelade den Iran-tyska fotbollsspelaren Ashkan Dejagah att han drar sig ur Tysklands u-21 match eftersom han inte vill åka till Israel. Det har påbörjat en ryktesspridning om att Dejagah egentligen skulle vara en Ahmadinejad fantast och antisemit. Själv säger han bara att ”Alla vet att jag är en tysk-iranier. Jag vill inte säga något mer”. Förbundskaptenen för den tyska u-21 laget säger att han förstår Dejagah anledningar att inte resa.
Hade det varit av antisemitiska skäl eller politiska så hade det nog blivit ett jäkla liv men nu verkar det vara ganska lugnt. Jag har inte heller hört Dejagah uttrycka några direkt regimvänliga åsikter tidigare, bara det att han ännu inte bestämt sig om han vill spela i det iranska eller tyska landslaget i fortsättningen. Förmodligen säger han nej till landskampen av två skäl. Han har släkt i Iran och att åka till Israel ökar inte hans möjligheter till att få besöka dem så regelbundet som han gör nu. Skulle han resa till Israel skulle dörren till det iranska landslaget stängas helt. Regimen har dock varit helt lyriska över Dejagahs besked...
Yeah sure..
Regimen hävdade igår att det inte finns några som helst hemliga fängelser i Iran. Samtidigt hävdade regimen att iranska fängelser kan fungera som en modell för många andra länder och att regimen inte tillåter några som helst brott mot mänskligheten i sina fängelser. Ibland blir propagandaapparaten bara skrattretande.
Familjesammanhållning..
Nu ska regimen göra sitt för att få ner skilsmässosiffrorna i Iran. För nu tillsätter regimen en organisation som ska se över skilsmässotalen och fallen i landet för att undvika ”socialt haram”. Organisationen ska identifiera problem mellan par och lämna lösningar samt hålla stora möten där man instruerar par till ett lyckligt äktenskap.
fredag, oktober 05, 2007
Qods day...
Idag högtidlighöll regimen Qods dagen (Qods är det arabiska namnet för Jerusalem) och som vanligt när regimen högtidlighåller något lovade man att utrota Israel och badade i antisemitism och antiamerikanism.
Men det verkar inte ha varit någon större succé i år. Förra året hävdade regimen först att hundratusentals iranier deltagit i demonstrationerna sen skrevs siffran ner till tusentals. I år börjar regimen med att hävda att tusentals iranier demonstrerade mot Israel. Irna verkar till och med försöka ursäkta det låga deltagarantalet genom att hänvisa till att ”festligheterna” i år hållits under fastemånaden Ramadan (som de flesta iranier faktiskt skiter i).
Men den här dagen är mest intressant för talen. Utrikesministern Mottaki höll ett tal där han förutspådde Israels kollaps eftersom USA snart kommer att vända landet ryggen.
Ahmadinejad gick självklart längre och lovade att arbeta för att få till en folkomröstning i Palestina om staten Israels existens. Hur en sådan omröstning ska gå till när palestinierna har svårt att hålla sams gick han dock inte in på. Ahmadinejad föreslog också att staten Israel kunde flytta till Europa, Kanada eller Alaska.
Fatah lös givetvis med sin frånvaro men Hamas ställde givetvis upp. Hamas delegaten fördömde fredskonferensen som ska hållas i höst och ansåg att den var en del i ”arrogansens konspirationer mot den palestinska nationen”:
Khamenei har hittills varit tyst vilket säkert återigen kommer att spä på ryktena om att han är död eller döende. Alternativ så kanske han kommer att hålla ett tv-sänt tal ikväll. Men hittills har det alltså varit tyst från Khamenei.
Annars…..
Ska man nog inte ge den här dagen någon större politisk betydelse. Jag är lite förvånad över de låga deltagarantalen för dem här dagarna är nog det närmaste en ”festival” man kommer i Iran. Det bjuds på gratis och offentlig underhållning och det är mycket folk ute på gator. I år hade administrationen i Tehran lockat med gratis ansiktsmålning för barn osv.
torsdag, oktober 04, 2007
Dagens uppdatering..
Den okände mullan Mehdi Tavakoli som sköts till döds vid en moské av okända gärningsmän har genast uppnått martyrstatus och regimen slog på den stora trumman igår. Genast anklagade regimen USA för att ligga bakom mordet i ett försök att så splittring mellan sunni- och shiamuslimer i området.
Den okände mullan Mehdi Tavakoli som sköts till döds vid en moské av okända gärningsmän har genast uppnått martyrstatus och regimen slog på den stora trumman igår. Genast anklagade regimen USA för att ligga bakom mordet i ett försök att så splittring mellan sunni- och shiamuslimer i området.
Och igår gjorde Ahmadinejad ett framträdande vid en moské i Tehran. Där Ahmadinejad kommenterade Lee Bollingers verbala örfil på Columbia University. Ahmadinejad sa bland annat: ”sionisterna ville förvandla tillställningen till en rättegång mot den Islamiska republiken i Iran, men med hjälp av gud förvandlades det till en scen där nationen kunde uttrycka sitt hat mot ledarna i vita huset”.
Samtidigt...
Avbokade parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel ett besök till Strasbourg där han skulle ha talat inför Europa Parlamentet nu på torsdag. Regimen ställde in besöket eftersom en rad europaparlamentariker träffat personer från den terrorstämplade organisationen MKO (MKO terrorstämplades efter ett par attentat mot regimen och stred på Saddam Husseins sida under Iran-Irak kriget).
onsdag, oktober 03, 2007
uppdatering..
Retoriken trappas upp..
Regimen trapper nu upp retoriken mot USA efter en period av någorlunda lugn. Under tiden då Irans och USA; s Irak ambassadörer träffades och det fanns hopp om förhandlingar mellan länderna så höll regimen en ganska låg profil gentemot USA. Men det verkar inte vara. Regimen anklagar nu USA för mordet på en lågrankad präst som mördades i Khash. Mehdi Tavakoli höll ett tal när han mördades av okända ”terrorister” enligt regimen.
Regimen anklagade också genast USA för att ligga bakom attentatet. Mullan Tavakoli som ingen riktigt hört talas om upphöjdes genast till martyr och hans begravning och död kommer säkerligen att bli en mastodont uppvisning.
Iran på väg att bli helt fri från dollar…
Men nu kommer det rapporter som säger att Iran i verkligheten har förlorat närmare 500 miljoner dollar på äventyret. Det eftersom dollarn är så pass dominerande i oljehandeln att regimen är tvingad till att betala en växlingskostnad vid varje transaktion.
tisdag, oktober 02, 2007
uppdatering...
Vi som vägrar släppa det..
Regimen ältar även idag Ahmadinejads mottagande vid Columbia University. Det har gått en vecka och regimen klänger fast vid den verbala örfilen som Nalle Puh vid en honungsburk.
Skolor..
Enligt siffror från regimen befinner närmare 70 % av landets alla skolor i så bedrövligt skick att de borde stängas ner. Ahmadinejads regering lovar självklart ökade satsningar och mer pengar. Att det sen inte finns några pengar har nog Ahmadinejad inte tänkt så mycket på…
Qods day…
Regimen laddar upp inför Qods day eller Jerusalem dagen, då regimen uppmärksammar situationen i Palestina. Dagen infaller i år den 5:e oktober och propagandaapparaten är nog i fullgång med att rekrytera demonstranter och andra som kan ställa upp i statspropagandan. Vi kan nog också förvänta oss ännu en ”Israel ska utplånas…” tal från Ahmadinejad. Säkerligen deltar någon Hamas funktionär som säkerligen kommer att synas med glädjetårar i ögonvrån över allt hat mot Israel som kommer att spys ut.