torsdag, november 15, 2007

Homosexualitet och kärnvapen...

Bättre sent än aldrig?

Nyligen lämnade regimen över ett par dokument som IAEA krävde av regimen….. för fyra år sen. Bland annat ska ett av dessa dokument vara en beskrivning av hur man bygger delar till en kärnvapensspets. Regimen hävdar att man en dag hade öppnat posten och att dokumenten låg i brevlådan, skickat från mannen bakom Pakistans kärnvapenprogram, AQ Khan. Regimen ska inte ens ha bett om att få dokumentet.

Kan visserligen ligga något bakom det med tanke på AQ Khan försökte sälja sitt kunnande till högstbjudande så att han skickade ett smakprov till Iran låter inte så otroligt. Men att det tog Iran 4 år att lämna ifrån sig dokumentet visar väl på ett och annat.

Igår natt gick USA, Storbritannien och Frankrike samman och ställde ytterligare 12 frågor om Irans atomprogram, däribland om regimens aktiviteter på den svarta markanden för kärnvapenteknologi. Regimen har förkastat samtliga frågor som ”arrogans”.

Kampen hårdnar…

Kampen mellan Ahmadinejad och resten av världen hårdnar. Inatt åtalades en av regimens tidigare förhandlare i atomprogramfrågan, Hossein Mousavian för spionage. Enligt underrättelseministeriet ska Mousavian ha sålt viktig information som äventyrade nationens säkerhet till Storbritannien.

Mousavian hade en framskjuten position i Khatamis förhandlingsteam om atomprogrammet. Han greps först i maj för misstankar om spionage men släpptes kort därefter. Mousavian arbetar just nu nära den tidigare presidenten Rafsanjani. Underrätelseministeriet hävdade också att ”mäktiga” personer inom regimen försökt påverka rättsväsendet för att släppa fri Mousavian.

Detta sammanfaller med att Ahmadinejad i måndags gick till stenhård attack mot de inom regimen som motsätter hans position i atomfrågan (bl.a Rafsanjani). Han kallade kritikerna för ”landsförrädare” och hävdade att man hade en av dessa ”förrädare” på band när han uppmanade väst att öka pressen på Irans atomprogram.

”Homosexuella bör torteras, oj jag menade avrättas…”

Tidningen Times Rapporterar att parlamentsledamoten Mohsen Yahavi och tillika ordförande för parlamentets energiutskott hävdade i ett möte med brittiska parlamentariker att homosexualitet borde bestraffas med döden. Yahavi menade att enligt islam och sharialagen så är homosexualitet straffbart med döden (Yahavi sa tortyr först men ändrade sig). Han argumenterade ytterligare att människan är satt till världen för att ”föröka sig och homosexuella förökar sig inte” som ett skäl. Men Yahavi sa också att homosexualitet som ”sker bakom lyckta dörrar” är inga problem och att det är den ”synliga homosexualiteten” som bör bestraffas.

Det sista är faktiskt ganska intressant att lyfta upp. Det handlar inte om att regimen är ointresserade av vad som sker i människors sovrum eller anser att det finns gränser för sharialagen. För så är det inte.

Istället beror det på två saker...

1) PR. Regimen har under en ganska lång tid förstått att det finns visa brott som får omvärlden att reagera lite hårdare. Man vet att man kan fängsla folk utan några större protester. Men att avrättningar och speciellt brutala sådana kan väcka proteststormar både i och utanför Iran. Det är därför regimen inte längre stenar människor. Det är också därför man inte åker runt och massarresterar och avrättare homosexuella.

2) Homosexualitet i Islam. Det är inte så att Islam och prästerskapet i Iran är helt befriat från homosexualitet. Det är en ganska dålig bevarad hemlighet att främst äldre män inom prästerskapet inleder hemliga förhållanden med sina yngre adepter. Det är manlig kärlek helt enkelt.

Inga kommentarer: