söndag, november 25, 2007

Ahmed Radan, det allvarliga och stand-up av SSU...

Ahmed Radan

Nyss avslöjade TV4-nyheterna att polischefen för Tehran är på besök i Stockholm för att studera svensk narkotikavård. Jag har svårt att bli arg över besöket. Herregud lär han sig något och tar med sig nåt från Sverige till Iran så ska vi bara vara glada. Det kan ju rimligtvis inte bli sämre...

Det allvarliga…

Det allvarliga i det hela är dock att det framkommer att polischefen inte bara fick besöka ett svensk fängelse utan också träffa iranska fångar och att dessa fångars namn sedan registrerades av tecknades ner. Detta kan få konsekvenser för dessa personer om de efter fängelsetiden skulle få för sig att återvända eller resa till Iran. Det kan också få effekter att familjerna kan komma att sättas under större kontroll om man misstänker att deras släkting sitter i ett svenskt fängelse misstänkt för narkotika smuggling.

Ännu allvarligare är att socialdepartementet uppvisar lika bra koll som Laila Freivalds. Bjuder man hit Ahmed Radan och släpper lös honom så borde man också ha någon på departementet som har någorlunda rimlig koll. Att det är söndag är ingen bra ursäkt...

Ska man kritisera regeringen så är det på dessa två punkter…

Stand-up…

Avslöjandens roligaste kommentar stod nog SSU; s ordförande Jytte Guteland för. Enligt henne så legitimerar den svenska regeringen nu apartheid systemet i Iran. Sure, det är en rimlig ståndpunkt, kanske inte helt rätt men ändå rimlig (jag erkänner förövrigt att jag hemfallit åt liknande formuleringar tidigare).

Men poängen är:

Att Gutelands agerande är så pinsamt genomskinligt med tanke på den tidigare regeringens skyttetrafik till Iran. Så att Guteland helt plötsligt utvecklar ett intresse för Iran är som bäst skrattretande.

*Jens Orback diskuterar innehållet i svenska skolböcker med Irans ambassadör.
*Hans Dahlgren reser till Iran och träffar Saeed Jalili (numera Ahmadinejads chefsförhandlare)
* Thomas Östros hänger med Saaed Jalili och skriver på ett investeringsskyddsavtal.
* Carin Jämtin pratar om hur mycket situationen för kvinnor förändrats
*Anna Lindh åker till Iran drar på sig en sjal och snackar med regimen. Det om något borde väl legitimera regimens köns apartheid. Man kan säga mycket om Maud Olofsson men hon sträckte iaf fram handen.

Men ja, SSU är ju ganska duktiga på att kasta skit. Sorry, kunde bara inte låta bli... ;-)

Inga kommentarer: