onsdag, november 28, 2007

Ahmadinejad ute efter blod..

Ahmadinejad och hans gäng är på offensiven och de vittrar blod. Blodet tillhör en person ur den tidigare förhandlingsdelegationen om landet atomprogram, Hossein Mousavian. Mousavian är också nära allierad med Ahmadinejads just nu starkaste och bittraste rival, den tidigare presidenten Rafsanjani. Så nu är det krig.

Det var i somras som Mousavian greps först och åtalades för spionage, sedan konkretiserades åtalet till att Mousavian ska ha sålt viktiga delar av landets atomprogram till främst britterna. Mousavian greps och förhördes. Mousavian kom undan med ett slag på handen, han friades i spionagefallet men fälldes för ha spridit propaganda mot staten och för att ha haft hemliga dokument. Mousavian friades mot borgen och ännu är ingen påföljd utdelad.

Så idag brast till slut det hela. Bassijs, den paramilitära gruppen nära Ahmadinejad, protesterade i Tehran mot domen. Gruppen ska också ha uttryckt slagord direkt mot Mousavian.

Ahmadinejad i sin tur krävde att de inspelade samtal som finns och ska bevisa att Mousavian ”förrått” Iran till britterna genast skulle offentliggöras. Direkt efter gick Informationsministern Gholam-Hossein Mohseni-Ejei ut och sa att hans departement kommer att offentliggöra samtalen om rättsväsendet godkänner det.

Samtidigt gick talmannen ut och kritiserade domstolens beslut och ansåg att rättegången borde ha varit offentlig. Samtidigt fördömde han de personer som ska ha försökt ”påverka” domstolen. Han krävde också att alla som har bevis på att någon försökt påverka domstolen skulle presentera dem så att de skyldiga skulle kunna ställas inför rätta.

Detta är givetvis riktat mot Rafsanjani och han har säkert dragit i alla sina trådar för att få loss sin polare Mousavian. Nu är det intressant vad som händer, om banden blir offentliga kan Mousavian antingen gripas, försvinna eller tvingas till landsflykt. Rafsanjani lobbar nog just nu på chefen för rättsväsendet Shahroudi och Khamenei för att stoppa Ahmadinejad. Jag gissar på att Rafsanjani får som han vill..

Inga kommentarer: