onsdag, november 21, 2007

Mänskligarättigheter, bistånd och relationer...

Iran kämpar för mänskliga rättigheter ….. i Sverige!

Under förra veckan kallade den Iranska regimen till sig en representant från den Portugisiska regeringen (Portugal är ordförande land i EU) för att klaga på läget för mänskliga rättigheter i EU. Regimen fördömde EU brott mot de mänskliga rättigheterna och tog bland annat upp Frankrikes agerande i Chad, CIA; s hemliga flygningar i EU och en del annat. Regimen i en ny roll, komiker…

Regimen sträcker ut en hand…igen

Det är inte främst USA och väst som motsätter sig Irans atomprogram och kärnvapenambitioner. Tvärtom finns den största oron i mellanöstern och Irans grannländer. Saudiarabien är livrädd för att ett Iran med kärnvapen och tidigare har regimer i Jordanien, Förenade arabemiraten och Egypten öppet uttryckt farhågor för Iran.

Regimen har länge försökt att i alla fall officiellt lugna grannländerna, men det är bara Irans allierade Syrien som ställt sig bakom Iran trots att regimen öppet erbjudit sitt kunnande till länder i mellanöstern. Nu försöker regimen återigen göra närmanden och nu mot Egypten. I ett brev till den egyptiske utrikesministern bedyrar regimen att sitt program är lagligt och fredlig samt att man samarbetar fullt med IAEA. Nu erbjuder regimen ett samarbete med Egypten som nyligen avslöjade man också tänker starta ett atomprogram.

Iran och USA..

Samtalen i somras gav stora rubriker och det viskades om att Iran och USA kunde ta det historiska steget att sätta sig vid förhandlingsbordet. Men det stora genombrottet uteblev och efter två möten verkade det hela ha lagts på is. Ahmadinejad ökade sin retorik, Larijani fick kicken och utrikesministern Mottaki ryktades vara nästa man att få kicken. Men på bara några dagar verkar något ha hänt.

Vid en presskonferens sa utrikesminister Mottaki att nya samtal med USA är att vänta inom kort. Regimen hävdar att samtalen begärdes av USA. Vilket inte är helt omöjligt. USA har på kort tid släppt en rad revolutionsgardister som gripits i Irak. Bara en vecka efter att USA frigivit fem revolutionsgardister verkar det nu bli nya samtal. Samtalen kommer att likt de tre tidigare samtalen att bara handla om läget och säkerheten i Irak.

Inga kommentarer: