fredag, november 23, 2007

IAEA bitchslap...

Det gick ju inte så bra…

Igår höll FN: s atomenergiorgan IAEA ett möte om Irans atomprogram och resultatet var inte så upplyftande. IAEA:s generaldirektör Mohamed El-Baradei kunde fastslå att IAEA fortfarande inte har kunnat verifiera en rad viktiga aspekter av Irans atomprogram.

Främst rör det sig om frågor om regimens centrifuger, anrikningsaktiviteter samt en del andra aktiviteter som Iran bedriver som kan ha militära applikationer. El-Baradei slog också fast att eftersom IAEA inte kan erbjuda några försäkringar om at Irans nukleära aktiviteter är i enlighet med NPT och inte militära.

Det som är skäl för stor oro är att El-Baradei säger att Iran nu är mer benägna att samarbeta om det tidiga skedet av regimens atomprogram. Men att regimens samarbetsvilja har minskat jämfört med förra året om vad regimen gör nu. Han la också till att regimens samarbete nog kan beskrivas som ”reaktiv istället för proaktiv”.

USA var tidigt ute på banan och kritiserade regimen. USA: s FN ambassadör sa bland annat att ”efter fyra år av arbete kan IAEA bara konstatera att deras kunskap om Irans atomprogram minskar”. Den franske ambassadören FN ambassadören beklagade Irans brist på samarbete med IAEA. Samtidigt hävdade ett flertal att processen inte kommer att kunna hålla på hur länge som helst utan bör få en deadline.

Men regimen fick också stöd. På något makabert sätt lyckades Kuba läsa samma rapport och lyssna på El-Baradei och ändå klämma ur sig att ”Iran tar väldigt positiva steg”. Kina och Ryssland ska ha försökt att betona de mer positiva delarna ur rapporten, som att regimen numera är mer samarbetsvilliga om de tidigare delarna av atomprogrammet. Men även Kina och Ryssland uppmanade Iran att avsluta med anrikningen av uran och tillåta noggrannare inspektioner.

Utöver det…

Jag har verkligen retat upp MEK och därmed också tydligen galningarna till höger. Imorgon hålls det demonstrationer och jag får samtal från anonyma personer som vill veta allt ifrån hur mycket jag tjänar, om jag reser till Iran eller om det är så att jag verkligen inte övernattar på den iranska ambassaden.

Utöver det så fick jag en fråga*:

Om jag inte tillhör monarkisterna, MEK eller nationalisterna så vilken del av oppositionen tillhör jag?**

Svar: Jo, den intellektuellt hederliga och det sätter jag mer än lite stolthet i.

*Bilden är hämtad från en ridtur som jag påtvingades i våras, trots min rädsla för hästar (någon som lagt märke till deras gigantiska käkar?). Hästen bredvid mig heter Birkur. Inte den snabbaste hingsten i hagen, men en bestämd sådan. För vad gör man när en 300 kg tung best bara helt plötsligt bestämmer sig för att stanna och dricka vatten i en 10 minuter. Jo, man stannar och dricker vatten i 10 minuter.

**Jo, jag vet att själva frågan är korkad, det är om något lite magstarkt att hävda att alla iranier utomlands som ogillar regimen måste klämma in sig i något av dessa fack. Iranier är givetvis något mer individuella och pluralistiska än så. Sen är vi en jävel på att skapa organisationer och partier. Vi är mer liberala än någon annan. Jag fick höra att det ett tag fanns hela 17 Iranska liberala partier i Sverige.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Hmm...17 liberala partier? Med tanke på att det brukar finnas cirka 3-4 vänster-partier för varje liberal parti som finns, blir vi inte världens mest kommunistiska folk? =)

Majed Safaee sa...

Shit, jag har för mig att jag fått den siffran från dig. Antar då att jag har fel om du backar ifrån den ;-).

Unknown sa...

Jag backar inte från siffran... jag menade bara att vi inte kan ses som världens mest liberala befolkning enbart för att vi har 17 liberala partier, ty vi har troligen en faktor fyra antal socialistpartier.

Iranier är världens mest splittrade folk. Inte världens mest liberala, toleranta, respektfulla för andras åsikter...etc etc.

Förövrigt borde du ge upp Iran/demokrati köret. Jag har ju sagt det till dig, även om anden i flaskan gav dig en önskning och du önskade demokrati i Iran så skulle samma problem uppstå inom sex månader när någon gruppering anklagar en annan för "brott mot nationen" och började en mass-slakt i nationens namn.

Så länge intellektuell hederliget lyser med sin frånvaro i den iranska, fullkomligt efterblivna, kulturen så är demokrati inte möjligt även om man hade oändliga resurser. Låt iranierna mogna i sin egen takt och när du är i nivå med nuvarande turkiet kan man kanske börja fila lite smått på en demokratiplan.

Unknown sa...

Sen håller jag förvisso inte alls med dig i MKO-kommentarerna.

Amerikanska ambassadörens uttalanden är rent skrattretande, rejäla pajaskonster i stil med Colin Powells show.

Om det ens var sant att MKO systematiskt våldtar kvinnorna där nere, varför skulle någon berätta det till just honom? Av alla människor, varför en person som man inte litar på alls?

Alternativt, anta att våldtäkterna är så välkända att alla känner till dom, varför basunerar inte regimen ut detta "faktum"? Det fattar du väl själv att regimen skulle köra det där dag in och dag ut i sina tv-kanaler om det var sant? Har du sett sånt?

Vidare, hur bra vore det för stridsmoralen om det vore sant? Tror du att männen i MKO hade vågat strida vid sidan av kvinnorna i MKO om dom nyss hade våldtagit dom eller? Fattar du inte att dom skulle varit rädda för att få en kula i huvudet från sin bänkgranne?

Att du sedan tar tillfälle i akt att hävda dig själv politiskt tycker jag är sorgligt och inget jag hade väntat mig...

Majed Safaee sa...

Well, som sagt. Butler kommentaren får som sagt stå för Butler och SVD får bedöma sanningshalten i det. Jag kommenterade såvitt jag minns inte alls hans citat. Jag tror inte att det är helt omöjligt eller att MEK skulle dra sig för att använda sig av våldtäkter.

Hur Lawrence Butler fått reda på det här är ju inte helt svårt att tänka sig med tanke på att de flesta MKO medlemmar i Ashraf nu är i amerikansk "ägo" så att säga.

Sen det sista om att jag skulle vara politisk förstår jag inte helt..

Majed Safaee sa...

Kan ju annars också lägga till att gruppvåldtäkter som intieringsrit för kvinnor inte är en helt ovanlig metod för sekter...

Unknown sa...

Äh, sluta raljera genom att säga "jag tror inte det är helt omöjligt" och "USA äger MKO" och erkänn att uttalande är fjanterier.

Klart det vore omöjligt för dem att använda sådana metoder, hur skulle stridsmoralen se ut annars?

Om USA så ägde deras mammor och pappor så skulle det inte spela någon roll. Chansen att endast Butler skulle veta detta vore fortfarande en på triljarden. HRW, folk som lämnat dom, regimen själva med flera skulle också känna till detta och du skulle redan ha hört det från fler källor.

Unknown sa...

Personligen tycker jag att uttalandet är så fjantigt att jag undrar om det inte är medvetet fjantigt. USA behöver göra eftergifter för att få till förhandlingar med Ahmadinjad. De vägrar lämna ut MKO som regimen begär. Ett alternativ kan då vara en försäkring att MKO inte kommer fortsätta sin verksamhet. Regimen skulle godta det alternativet och sådan uttalanden skulle ses som försök från USA att begränsa MKOs möjligheter att agera.

Massprotester från MKO och regimen skulle känna att smällen tagit hårt och lätta lite på smilebanden. Dörren till förhandligar står därmed vidöppen...

Betydligt sannolikare än dina gruppväldtäktsteorier.


---------
Bra att du gjorde ditt tillägg, ett tag såg det ut som att jag skulle få svårt att bevisa att du tror på lögnen, gärna sprider den vidare samt har egna politiska motiv. Slipper det nu