måndag, november 26, 2007

Regimen lobbar och privatisering...

Regimen lobbar…

Just nu lobbar regimen stenhårt mot att ett flertal länder i regionen är på väg att stabilisera sina relationer med regimens ärkefiende Israel. Under helgen har Mottaki rest till Qatar, Ahmadinejad har pratat med saudiska representanter om att de borde ha nobbat mötet i Annapolis och regimen gjorde ett gemensamt uttalande med Syrien som fördömde Israel.

Men trots att regimen länge försökt få länder i mellanöstern att bojkotta fredsmötet i förhoppningen att kunna isolera Abbas och Saudiarabien verkar de flesta ha deltagit.

Lista på deltagare som regimen hellre hade sett stannat hemma

Palestinska myndigheten
Arabförbundets generalsekreterare
Bahrain
Irak
Jordanien
Libanon
Marocko
Oman
Pakistan
Qatar
Ryssland
Saudiarabien
Sudan
Syrien
Tunisien
Turkiet
Förenade arabemiraten
Jemen

Själva listan visar nog kur isolerat regimen är i regionen.

I Iran…

Höll regimen ett stormöte med landets ”frivilliga” paramilitära grupp, Bassijs. Bassijs som till bara för något år sen var, religiösa fanatiker blandat med förvirrade pojkar som lovades guld och gröna skogar har på kort tid förvandlats till en militärmaktfaktor. De deltar nu i alltifrån polisinsatser och militära övningar. Nu håller regimen på att iscensätta en gigantisk militärövning där man hävdar att närmare 8 miljoner medlemmar i Bassijs kommer att delta. Namnet på övningen: ”det episka motståndet”.

Går segt…

Privatiseringen av stora statliga bolag går inte särskilt bra. Igår försökte regimen sälja 3.1 miljoner aktier i företaget Mobarakeh Steel Complex men lyckades inte att hitta köpare. Samtliga aktier var värderade till ca: 6.9 miljoner kronor och utgjorde 20 % av företaget. Nu ska regimen testa igen men minska antalet aktier som bjuds ut på en klump till 4- 5 % i taget. Samtidigt hävdade Tehran börsens chef att iranska investerare inte har råd att köpa aktier för så stora summor

4 kommentarer:

Anonym sa...

Måste bara kritisera dig lite, denna lista visar ju inget, om iran vill något och andra inte betyder det ju inte att iran är isolerad. iran kanske är isolerad när det gäller väst länderna men har aldrig hört en expert säga att mellan östern länderna vill isolera iran däremot hör man varje dag att iran är på frammarch och irans makt i mellan östern ligger mer och mer i iran händer

Majed Safaee sa...

Jag har hört rätt många mellanöstern experter tala om att Iran är ganska isolerad i regionen. Syrien är väl den enda allierade och Dubai håller hyffsade relationer för Iran är den största handelspartnern (men det beror å andra delen på sanktionerna).

Men ja, att Iran är ogillad av de flesta arabländer är ju ett faktum.

Sen att Iran är en stormakt i regionen är en helt annan sak. Det beror inte på att länderna kring gillar Iran, utan på landets storlek och att man har lyckats plocka upp bollen där omvärlden har tappat den, Irak, Hamas, Libanon osv...

Anonym sa...

Oman har bjudit in IRGC i landet för de vill att IRGC ska utbilda deras polis styrkor.

De ogillar säkert Iran men de har inget val förutom och lyssna på Iran för det är nya tider.

Majed Safaee sa...

Nja, nya tider är det nog inte. Iran har ju alltid varit en stor makt i regionen. Hur som helst, så finns det en ganska bra artikel i den senaste The Economist om hur isolerad regimen är i mellanöstern. Sen är det bara att titta på att Ahmadinejads bästa vänner inte finns i regionen, utan i Sydamerika och Europa (Castro, Morales, Chavez och Lukashenko).