tisdag, oktober 30, 2007

Ekonomiska sanktioner förstör Iran..

De ekonomiska sanktioner som FN och USA infört mot Iran håller på att få en oönskad effekt, nämligen att den privata och icke-regim kontrollerade sektorn håller på att dö ut. Det som kanske förr var privata företag håller i allt större utsträckning försvinna och istället ersättas av regimkontrollerade företag.

Kombinationen Ahmadinejad och sanktioner har gjort att allt fler privata företag svårt att klara sig. Revolutionsgardet har utnyttjat de dåliga tiderna och Ahmadinejads presidentskap för att stärka sin ekonomiska bas. Man beräknar nu att Revolutionsgardet kan vara ett av världens största konsortium som äger mer än 500 företag och kontrollerar 30 % av Iran export (oljan borträknad).

Det här förenklar givetvis argumentationen för dem som vill ha starkare och större ekonomiska sanktioner mot Iran. Genom att hävda att den som göra affärer i Iran i allt större utsträckning riskerar att handla av Revolutionsgardet så kan man rättfärdiga hårdare ekonomiska sanktioner samtidigt som Revolutionsgardet stärker sin makt och ställning.

Det här är väldigt problematiskt. Ekonomiska sanktioner har hittills inte lyckats trolla fram en revolution eller demokrati i Iran istället har pendeln gått åt andra hållet. Företag har gått omkull och Irans ekonomi totalförstörts. Människor som bara för några år sen klarade sig hyffsat och på ett jobb måste nu hålla 2-3 jobb för att överleva. Människor som ägnar dagarna åt att försöka överleva har få möjligheter att resa sig och ifrågasätta diktaturen.

Tittar man historiskt och snabbt så ser man när Khatami valdes och förändringsviljan var som störst när ekonomin i Iran gick hyffsat. 1997 när Khatami överraskande vann valet och slog de konservativas kandidat hade Iran återhämtat sig ekonomiskt och befann sig på samma nivå som man gjorde 1979, då revolutionen störtade shahen.

1 kommentar:

Anonym sa...

fullkomligt rätt
nu har mull regimen och skylla all elände på nämligen usa igen
när det är svåra tider kan de skylla på sanktioner som usa la på de och folk går med för det är inte helt en lögn heller.
nu måste folk som du sa tänka på sitt jobb och försörja sig men under khatami kunde folk tänka på andra saker än att bara bröd och vatten.