onsdag, oktober 24, 2007

Mottaki har inte avgått ;-/

”Jag har inte avgått”…

Idag florerade det rykten om att utrikesministern Mottaki skulle ha lämnat in sin avskedsansökan. Men kort efter att ryktena på allvar började florera gick regimen ut och tog död på dem och meddelade att Mottaki fortfarande är utrikesminister och att man inte har diskuterat hans avsked. Mottaki själv sa att han ville och arbetade som att han kommer att fullfölja sitt uppdrag.

Förändring…

Förändringen i tonläge var kanske den enda skillnaden i bytet av Larijani mot Jalili, något som blev uppenbart när de båda idag träffade EU;s Javier Solana. Som del av avlämningen följde Larijani med Jalili till Rom för att träffa Solana.

Efter mötet så utlovade Jalili att han skulle gå igenom förhandlingarna med ”styrka” medan Larijani sa att ”Iran är alltid redo för förhandlingar”. Larijani pekade också indirekt Khamenei som skälet till hans avsked. Han sa bland annat; ”Irans linje ligger kvar och kommer inte att bytas om Iran byter förhandlare eller ens president”. Med andra ord så menar Irans förre chefsförhandlare att det är Khamenei som står för den hårda linjen och inte Ahmadinejad.

Ny diplomatisk vår…

Ahmadinejad säger att Iran inom kort kommer att ge sig på en diplomatisk offensiv. Ahmadinejad menade att regimen kommer inom kort att skicka ut företrädare för att besöka en rad länder och försöka arrangera en rad internationella konferenser i Iran.



1 kommentar:

Anonym sa...

Bör en chefsförhandlare i kärnkraftsfrågor ha en apokalyptisk tro om världens snara undergång...och frälsning, via det shiamuslimska islams Messias-figur, mahdin?

Det menar i alla fall Ahmadinejad, som just utsett Saed Jalili till sin nya chefsförhandlare med västvärlden. Jalili tillhör samma skola som Ahmadinejad: Iran kommer att "frälsa världen" och för att genomföra det iranska "undret", måste Israel först utplånas.