måndag, oktober 22, 2007

Larijani lämnar...

Larijani lämnar..

Under lördagen avgick Ali Larijani väldigt hastigt som chefsförhandlare, enligt regimen ska Larijani ha försökt lämna sitt uppdrag vid ett flertal tillfällen men blivit övertygad om att stanna. Men den här gången ska Ahmadinejad ha godtagit Larijanis avskedsansökan. Regimen meddelar att inget kommer att ändras med landets atomprogram efter Larijanis avgång och det var väl kanske det som störde akademikern Larijani, att han skulle vara ansvarig för förhandlingar i en regim som inte är intresserad av förhandlingar.

Avgången kanske inte är helt oväntat eftersom Larijan och Ahmadinejad aldrig riktigt dragit jämnt. Droppen som kanske fick bägaren att rinna över var när Ahmadinejad förra veckan skickade Mojtaba Samareh Hashemi till Frankrike för att förhandla om atomprogrammet.

Det är svårt att säga hur och vad det kommer att förändra. Larijani försvinner inte från rådet utan bara avgår från positionen som generalsekreterare. Samtidigt måste man komma ihåg att alla SNSCs beslut måste godkännas av Khamenei. Jalili må vara en vän till Ahmadinejad men han står också Khamenei nära, därav kanske anledningen till att båda männen känner sig till freds med valet.

Politiskt står Larijanis efterträdare Saeed Jalili närmare Ahmadinajed och hans uttalanden hittills om atomprogrammet låter mycket som ”soundbites” från Ahmadinejad. I utrikespolitiken har Jalili mest gjort sig känd som en pajas. Det var Jalili som föreslog att kommunisten Castro skulle konvertera till Islam och han var en av initiativtagarna till Ahmadinejads galna brev till bland annat Bush och Angela Merkel.

Ahmadinejad möblerar om regeringen?

För att Jalili ska kunna bli Irans nästa chefsförhandlare och generalsekreterare för SNSC så måste han antingen vara minister för någon av de departement som har en plats i rådet, överbefälhavare eller representant för Khamenei. Han uppfyller inget av kraven. Just nu är han bara vice utrikesminister. Detta kan bara betyda att Khamenei utnämner honom som representant för honom eller så måste det att Ahmadinejad snart kommer att möblera om regeringen. Hetaste tipset är att utrikesministern Mottaki lämnar inom kort...

Kritik..

Jalilis utnämning har inte bara mötts av glädje hos regimen. Den konservative och kanske den mest inflytelserike parlamentsledamoten Ahmad Tavakoli kritiserade utnämningen av Jalili och sa att han saknade den erfarenhet och kunnande som Larijani besitter.

Inga kommentarer: