måndag, oktober 29, 2007

Oväntat stöd…

Idag fick regimen ett oväntat stortstöd från IAEA:s chef Mohamed ElBaradei som enligt ekot kritiserar USA för landets politik mot Iran (ekots rubrik är dock att Elbaradei kritiserar USA:s Irakpolitik?).

Elbaradei börjar uppenbarligen med ett besynnerligt påstående om att Iran inte är ett kärnvapenland som ”USA anklagar det för”. Näee, Iran har inte kärnvapen, det har nog ingen påstått heller. Jag har inte heller hört någon från Bush-administrationen eller EU som påstått att Iran redan nu skulle vara en kärnvapenmakt. Problemet är att många (inklusive jag) är ganska övertygade om att regimen kommer att skaffa kärnvapen.

Elbaradei säger också at det inte finns några bevis för att Iran är på väg att tillverka kärnvapen. Stämmer det så ska vi väl alla vara väldigt glada. Problemet är att IAEA inte riktigt ingjuter ett förtroende när det kommer till Iran. Missarna har varit många, som tillexempel i maj när IAEA hävdade att Iran bara hade ett par hundra centrifuger i drift men efter en ”överraskningsbesök” visade sig att antalet centrifuger vid Natanz var 1300.

I juni vände IAEA helt på klacken och hävdade istället att Iran kunde ha runt 8000 centrifuger i drift. Så ett par hundra centrifuger blev 8000.

Så med all respekt för IAEA så tycker jag att väst och omvärlden borde ta den försiktiga vägen och utgå ifrån att en brutal regim med stormaktsambitioner också har kärnvapenambitioner.

Inga kommentarer: