tisdag, oktober 16, 2007

Nya vänner...

Iran och Ryssland har svårt att förhålla sig till varrandra. För bara något år sen så såg Iran ryssarna och Putin som garanten för att undvika sanktioner och sitt atomprogram, mycket beroende på att det är ryssarna som bygger regimens kärnkraftsverk i Bushehr och har bistått med teknologin till atomprogrammet. Men nu är Putin i Iran och regimen lovar goda nyheter. Putin är den första ryska president som besökt Iran på nästan 65 år, innan han var det Stalin som besökte Iran men då tillsammans med Churchill och FDR.

Nu hoppas regimen på att det här besöket ska vara början på en allians mellan Iran och Ryssland mot USA. Regimens media är fylld av jämförelser på hur alliansen som ”befästes” i Tehran mellan USA, Ryssland och Storbritannien fick den tidens tyrann, Hitler, på fall. Nu hoppas man att en ny allians mellan Iran, Ryssland och en del andra stater ska tvinga USA på fall.

Regimen har ingen anledning att känna sig besvikna över besöket heller. Putin ”varnade” USA att använda en f.d. Sovjetstat för ett krig mot Iran. Med andra ord så hotade Putin f.d. sovjetstater från att upplåta sitt territorium till amerikanska baser.

Fyller även ett annat syfte..

Putins besök i Iran fyller även ett annat syfte, nämligen det att regimen kan visa att den inte är isolerad och en stormakt. Med Putin på besök i Tehran och välvilliga leenden mellan Ahmadinejad och en rad andra presidenter från forna sovjetstater är det klart att regimen använder tillfället för att spänna musklerna..

Uppdatering..

Putin har hittills bara lovat att fortsätta det "nukleära" samarbetet med Iran och har inte sagt något alls som Bushehr. Vilket inte lär glädja regimen. Dem kommer att försöka pressa honom på att ge ett definitivt besked..

Inga kommentarer: