fredag, oktober 05, 2007

Qods day...

Idag högtidlighöll regimen Qods dagen (Qods är det arabiska namnet för Jerusalem) och som vanligt när regimen högtidlighåller något lovade man att utrota Israel och badade i antisemitism och antiamerikanism.

Men det verkar inte ha varit någon större succé i år. Förra året hävdade regimen först att hundratusentals iranier deltagit i demonstrationerna sen skrevs siffran ner till tusentals. I år börjar regimen med att hävda att tusentals iranier demonstrerade mot Israel. Irna verkar till och med försöka ursäkta det låga deltagarantalet genom att hänvisa till att ”festligheterna” i år hållits under fastemånaden Ramadan (som de flesta iranier faktiskt skiter i).

Men den här dagen är mest intressant för talen. Utrikesministern Mottaki höll ett tal där han förutspådde Israels kollaps eftersom USA snart kommer att vända landet ryggen.

Ahmadinejad gick självklart längre och lovade att arbeta för att få till en folkomröstning i Palestina om staten Israels existens. Hur en sådan omröstning ska gå till när palestinierna har svårt att hålla sams gick han dock inte in på. Ahmadinejad föreslog också att staten Israel kunde flytta till Europa, Kanada eller Alaska.

Fatah lös givetvis med sin frånvaro men Hamas ställde givetvis upp. Hamas delegaten fördömde fredskonferensen som ska hållas i höst och ansåg att den var en del i ”arrogansens konspirationer mot den palestinska nationen”:

Khamenei har hittills varit tyst vilket säkert återigen kommer att spä på ryktena om att han är död eller döende. Alternativ så kanske han kommer att hålla ett tv-sänt tal ikväll. Men hittills har det alltså varit tyst från Khamenei.

Annars…..

Ska man nog inte ge den här dagen någon större politisk betydelse. Jag är lite förvånad över de låga deltagarantalen för dem här dagarna är nog det närmaste en ”festival” man kommer i Iran. Det bjuds på gratis och offentlig underhållning och det är mycket folk ute på gator. I år hade administrationen i Tehran lockat med gratis ansiktsmålning för barn osv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

du verkar inte vara insatt i iraniers liv i iran, har för det mesta tyckt om dina artiklar MEN du skrev att de flesta iranier skiter i ramadan!
åk till iran och jag vågar och säga åk till de rika områdena i tehran och du skulle bli överraskad hur många som fastar.
när du säger de flesta iranier så d kanske menade något annat än iranier i iran, för majoriteten av de är emot regimen men majoriteten försöker hålla fast vid islam.

Majed Safaee sa...

Nu bor inte de flesta iranier i de rika områdena i Tehran. Jo, islam spelar fortfarande en ganska stor roll hos en stor del av iranierna men det är också en ganska sekulär inställning till islam. Sen vad gäller fastan under ramadan så är det nog något som i huvudsak utövas av den äldre generationen av iranier..

Anonym sa...

anledningen till att jag tog upp de rika områdena beror på att de är mindre religiösa än medel klassen och de fattiga.
så det var rättare, håller med dig att de tror mer på en sekulär islam.
visst de unga håller inte fast vid fastan lika mycket som de äldre men de försöker ändå, typ i början fastar många och när det är "roozhaie gonah" fastar otroligt många men det blir mindre och mindre för folk jobbar och universitete.