måndag, oktober 15, 2007

Iran och Putin

Ekonomi..

Lite i det tysta försöker nu regimen att genomföra en ekonomiskreform. Under söndagen avslutade parlamentet debatten om förutsättningarna för privatisering av en liten del av ekonomin och socialisering av en annan. Privatiseringarna ska främst ske i mindre sektorer som jordbruk samtidigt som de också innebär att regimen stärker sitt grepp inom en rad andra sektorer, såsom banker osv.

Utöver det beslutade parlamentet att införa separata budgetar för universiteten. Tidigare fick universiteten dela på en klumpsumma men nu ska regimen identifiera mer trogna universitet som kommer att få större resurser.

Samtidigt kommer rapporter från regimen som visar att dess målsättning att hålla arbetslösheten på 10 % inte kommer att kunna nås. Regimen hävdar att arbetslösheten just nu ligger på 9.9 %. En siffra som säkerligen är mycket, mycket högre med tanke på att arbetslösheten bland kvinnor är skyhög. Medan regimen bara medger att arbetslösheten hos kvinnor är något högre än den hos män.

Putin och Iran-resan..

Regimen förnekar att det skulle finnas en hotbild mot Putin i Iran och jag är benägen att hålla med. Regimen är knappast intresserad av att få Rysslands president mördad på sitt område och säkerhetsåtgärderna kommer att vara rigorösa. Jag tror nog att Putin är säkrare i Iran än han är i Ryssland. Så något större betydelse ska man varken ge hoten eller ryktena.

Samtidigt meddelar regimen väldigt lägligt att man hoppas på goda nyheter från ryssarna om Bushehr verket som ryssarna lovat att bygga åt Iran. Egentligen skulle verket ha varit klart men ryssarna har dragit ut på byggandet och anklagat regimen för att inte ha följt finansieringsplanen. Regimen anklagar istället ryssarna för att ha fallit för påtryckningar från USA.

Inga kommentarer: