onsdag, oktober 31, 2007

Ahmadinejad tar plats i utrikespolitiken..

Under nästan hela året har regimen inte helt stängt dörren för samtal med USA. Man har undvikit frågan och sagt att man under rätta omständigheter kan tänka sig prata med alla, utom Israel.

Men idag försökte Ahmadinejad att stänga dörren helt. Under ett tal så sa han att Iran inte är intresserad av samtal med USA. Och om det ska bli några som helst samtal och förhandlingar är det Iran som bestämma när, innehåll och förutsättningar. Han fastställde ännu en gång att det inte finns något att prata om när det kommer till Irans atomprogram.

Det är i slutändan Khamenei som bestämmer om det kommer att bli fortsatta samtal med USA eller inte och det är han som sätter målen och riktningen för atomprogrammet. Men Ahmadinejad känner sig givetvis stärkt av att han fått Khamenei att göra sig av med Larijani som chefsförhandlare.

IMF

IMF förutspår att tillväxten i Iran kommer att hamna på 6 % och inflationen på hela 17.5 % för 2007 men att inflationen kommer att minska till 16.7 % för 2008. Siffrorna från IMF är ändå mycket högre än de siffror som regimen uppgett, när man pratat om inflation på ca: 14 % och löften om att inflationen kommer att vara under 10 % nästa år.

Inga kommentarer: