måndag, oktober 08, 2007

Sammanfattning från helgen..

Dejagah hoppar av landskamp..


Igår meddelade den Iran-tyska fotbollsspelaren Ashkan Dejagah att han drar sig ur Tysklands u-21 match eftersom han inte vill åka till Israel. Det har påbörjat en ryktesspridning om att Dejagah egentligen skulle vara en Ahmadinejad fantast och antisemit. Själv säger han bara att ”Alla vet att jag är en tysk-iranier. Jag vill inte säga något mer”. Förbundskaptenen för den tyska u-21 laget säger att han förstår Dejagah anledningar att inte resa.

Hade det varit av antisemitiska skäl eller politiska så hade det nog blivit ett jäkla liv men nu verkar det vara ganska lugnt. Jag har inte heller hört Dejagah uttrycka några direkt regimvänliga åsikter tidigare, bara det att han ännu inte bestämt sig om han vill spela i det iranska eller tyska landslaget i fortsättningen. Förmodligen säger han nej till landskampen av två skäl. Han har släkt i Iran och att åka till Israel ökar inte hans möjligheter till att få besöka dem så regelbundet som han gör nu. Skulle han resa till Israel skulle dörren till det iranska landslaget stängas helt. Regimen har dock varit helt lyriska över Dejagahs besked...

Yeah sure..

Regimen hävdade igår att det inte finns några som helst hemliga fängelser i Iran. Samtidigt hävdade regimen att iranska fängelser kan fungera som en modell för många andra länder och att regimen inte tillåter några som helst brott mot mänskligheten i sina fängelser. Ibland blir propagandaapparaten bara skrattretande.

Familjesammanhållning..

Nu ska regimen göra sitt för att få ner skilsmässosiffrorna i Iran. För nu tillsätter regimen en organisation som ska se över skilsmässotalen och fallen i landet för att undvika ”socialt haram”. Organisationen ska identifiera problem mellan par och lämna lösningar samt hålla stora möten där man instruerar par till ett lyckligt äktenskap.

Working hard or hardly working?

Ja, nu försöker regeringen att hävda att anledningen till att det går så dåligt för Ahmadinjead och hans regering beror på att dem inte lägger ner så mycket tid på att marknadsföra det dem jobbar med och istället bara fokuserar på sitt arbete. Många iranier önskar nog att Ahmadinejad pratade mer om det han tänker göra istället för att verkligen göra saker. För de ”reformer” han hittills skapat har varit katastrofala.

5 kommentarer:

Anonym sa...

om man är emot israel betyder det inte att man är anti semit eller regim vänlig.
det finns trovärdiga rapporter att majoriteten av irans befolkning är emot regimen och att mer än majoriteten är emot zionist staten.

Majed Safaee sa...

Visst kan man ha problem med den israeliska regeringen men är man mot israel som stat så närmar man sig nog antisemitismens gränser. Att mer än majoriteten av irans befolkning är emot "sioniststaten" har nog sin förklarning i regimens propagandaapparat..

Anonym sa...

men majid agha om någon är emot iran betyder det att han är anti ARIER?
dessa är gränser som har hittats på, israel kallar sina egen befolkning för anti semit precis som när regeringen anklagar andra för att vara anti islam om man är emot regeringen.
tror inte det behövs någon propaganda maskin för att förstå israels brott. även här i sverige finns det otroligt mycket folk även bland iranier som är emot zionist staten mer eller mindre, kan inte anklaga regimens propaganda maskin eftersom den kommer aldrig kunna påverka mig

Majed Safaee sa...

Nja, eftersom Iran är ett extremt multietniskt land. Så du kan lika gärna vara antikurd eller något ;-)

Som sagt, nu pratar du om den Israeliska regeringen. Det är skillnad mellan Israeler och regeringen. Det är när du sätter likhetstecken där i mellan som det blir problematiskt. Men vill du kritisera regeringen Olmert så är det bara fritt fram..

Anonym sa...

bra poäng
vi vet ju att även israel är multietniskt land, judar från hela världen och palestinska judar och palestinska muslimer.
självklart pratar jag om staten och inte folket eller religionen för den delen.
men jag måste medge att det kan missförstås när man kritiserar en regim.