tisdag, februari 21, 2006

Ung Vänster: regimen och Ahmadinejads nya polare i Sverige..

I förrgår gick Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson ut med ett pressmeddelande där hon anklagade västvärlden och USA för att komma med ”påhittade och grundlösa anklagelser” mot den Iranska regimens atomprogram. Ida Gabrielsson påstod också: ”hittills har IAEA: s inspektörer inte hittat några bevis för de framförda anklagelserna och Iran har fortsatt att öppet deklarera all verksamhet i landets anläggningar”. Hon fortsätter: ”Därför är det i nuläget viktigt att som motvikt till USA: s militära godtycke, försvara Irans rätt till utvecklandet av civil kärnkraft”. Pressmeddelandet avslutas med ”Det är uppenbart att det i dagsläget största hotet mot fred, frihet och demokrati i Mellanöstern är USA”.

Det här är egentligen för dumt för att bemötas, men när ordförande för det ungdomsförbund som påstår sig vara Sverige näst största politiska ungdomsförbund försvarar en förtryckande diktatur är det inte roligt längre. Så här nedan kan Ung Vänster hitta fakta till kommande pressmeddelanden.

Första påståendet: ”hittills har IAEA: s inspektörer inte hittat några bevis för de framförda anklagelserna och Iran har fortsatt att öppet deklarera all verksamhet i landets anläggningar”


I en rapport 2003 skrev IAEA att regimen i Iran under 18 ljugit för omvärlden om sitt kärnvapen program. Rapporten kom när regimen, februari 2003, till slut tvingades erkänna att man hade dolt ett mer avancerat och omfattande urananrikningsprogram för omvärlden. IAEA anklagade regimen för bland annat: försvåra IAEA: s arbete, att vägra samarbeta och att informationen från regimen varit minimal och motsägande. IAEA listade också upp nio punkter där regimen inte levt upp till NPT (icke-spridningsavtalet). IAEA ifrågasatte också regimens vilja att bygga och producera energi med hjälp av en lätt vatten reaktor (som använder sig av lågt anrikat uran), samtidigt som regimen i hemlighet producerat plutonium. Regimen menade då att plutoniumet användes till forskning.

År 2004 kom IAEA ut med ytterligare rapporter som ifrågasatte regimens atomprogram och som visade på motsättningar mellan det IAEA hade funnit och regimens förklarningar. En av rapporterna visade bland annat att regimen använt sig av mer avancerad utrustning och materiell än man först hade medgivit. Bland annat P-2 centrifuger, P-2 centrifuger kan användas till att anrika uran till bomber dubbelt så snabbt som en centrifug av typ P-1. Regimen menade återigen att centrifugen bara användes till forskning. Men IAEA visade också på att regimen försökt att köpa magneter till att tillverka ytterligare P-2 centrifuger, magneter behövs för att anrika uranet. Regimen hade via mellanhänder försökt att köpa ytterligare 4 000 magneter till P-2 centrifuger. 4 000 magneter skulle räcka till uppemot 2 000 centrifuger, alltså långt mer än vad som behövs till enkel forskning. IAEA menade att regimen försöker massproducera höganrikat uran, som de egentligen inte behöver för de lätt vatten reaktorer som regimen bygger för civil energi.

Det andra påståendet: ”….”Därför är det i nuläget viktigt att som motvikt till USA: s militära godtycke, försvara Irans rätt till utvecklandet av civil kärnkraft”

Det här måste regimen bara älska, Ung Vänster har nog att se framemot en blombukett från den Iranska ambassaden. Ung Vänster vill alltså skapa en motvikt till den internationella press som regimen är satt under och försvara regimens atomprogram. Med tanke på att ”civil kärnkraft” knappast är regimen enda mål med sitt atomprogram så vill Ung Vänster alltså bana vägen för mullorna att skaffa sig kärnvapen. Man kanske borde påminna Ung Vänster att det hittills har varit Tyskland, Storbritannien och Frankrike som skött förhandlingarna med regimen och att det som är nytt är att dessa länder valt att sätta regimen under press. USA: s position har ju varit ganska klar och uppenbar under lång tid. Men när regimens egna vänner (däribland Kina och Ryssland) också deltar och sätter press på regimen för att dem misstror Ahmadinejad ambitioner väljer Ung Vänster alltså att ställa sig regimens sida och dessutom agera som regimens megafoner.

Det tredjepåståendet: ”Det är uppenbart att det i dagsläget största hotet mot fred, frihet och demokrati i Mellanöstern är USA”

Antingen så vägrar Ida Gabrielsson och Ung Vänster att läsa och se på nyheter eller så har man kanske samma inställning som Ahmadinejad och Co i 1) Hur mellanöstern ska se ut och 2) vad som menas med fred, frihet och demokrati.

Ingen kan ju ha missat Ahmadinejads uttryckta vilja att ”utplåna Israel” eller missat regimens stöd till diverse terrorgrupper som vill döda judar, ”otrogna” och förinta Israel. Senast igår kunde vi berätta om regimens senaste kampanj för att rekrytera själmordsbombare för att tillexempel ta livet av författaren Salman Rushdie.

Menar Ung Vänster att regimen i Iran är bättre på frihet och demokrati än vad USA är? Jag slår vad om att det just nu finns tusentals dissidenter och oppositionella i Irans fängelser som inte håller med Ida Gabrielsson. Lägg där till miljoner Iranska kvinnor som säkerligen skulle ifrågasätta Ida Gabrielssons syn på frihet och demokrati.

Till slut:

Helt allvarligt så trodde jag att Andreas Malm var ett undantag i den svenska vänstern. Men tyvärr verkar det inte vara så. Det finns en risk att den svenska vänstern börjar se på regimen i Iran som man gör med Kuba och gjorde med Sovjet. Så länge regimen motsätter sig USA så kan man blunda för allt annat, även sunt förnuft. Andreas Malm menade att det vore bra om Iran skaffar kärnvapen för att det skulle skapa en maktbalans, det är bättre om båda parter har kärnvapen än om bara en part har det. Det är nog precis vad Ida Gabrielsson tycker, man vill återigen se en uttalad USA fientlig regim med kärnvapen, oavsett kostnaden.

19 kommentarer:

Anonym sa...

det finns med stor säkerhet de inom UV som faktiskt gärna skulle vilja se att Israel "utplånades" och att "judarna drevs ut i havet". Ida Gabrielsson är troligen en av dem.

Alternativet är att hon är den naivaste människan på jorden.

Anonym sa...

Mycket bra sågning av Ung Vänsters och även Ali Esbatis idioti.

Apropå Andreas Malm: han hade en ny kolumn i DN häromdagen.

Bulten i Bo sa...

Hur kan man anrika uran med magneter?

Låt mig få veta mer om denna sensationella kunskap!

Majed Safaee sa...

Hur man kan, ja, det vet jag inte eftersom jag inte är fysiker och till vardags inte sysslar med centrifuger och magneter.

Men om du betvivlar att magneter behövs till en p-2 centrifug. Så föreslår jag att du enkelt tar och googlar på det, eller använder någon annan sökmotor.

Annars så kanske ringa upp din närmaste fysiker så får du säkert en förklarning som säkerligen inte är så sensationell..

Anonym sa...

Jag är fysiker, och tyckte inte att magneter verkade konstigt.
En mass spektrometer används för att separera t.ex. grundämnen mycket precist.
Jonisering av uranet, accelera uranet i ett elektriskt fält, låt uranet passera ett magnetfält, vips kommer olika isotoper hamna på olika kollektorer.
Mycket inneffektiv process (om man vill en kritisk massa ~12kg?~1dm^3), därav antalet maskiner, men allt som behövs är tid och att man hatar Israel tillräcklig. Jag vet inte om denna effekt används det finns andra, laser separation och gasdiffusion brukar nämnas, kanske laser och mass spektrometri kan användas i kombination t.ex.

Anonym sa...

Centrifugerna vilar på magnetfält vacuumkammare. Gasen centrifugeras i överljudshastighet i periferien. Det är kanske 100000 varv per minut för en centrifug på 70 mm i diameter. Sådana magneter går att köpa kommerciellt men om någon köper tusentals ringer varningsklockorna på IAEA.

Jonas Wiberg sa...

Bulten, du borde sluta posta kommentarer på bloggar, det blir ju så oerhört pinsamt för dig i slutändan.
Vad jag inte förstår är att Iran borde vara en diktatur på alla plan och sätt, hur kan någon överhuvudtaget försvara en diktatur? Var finns logiken? De flesta ojar sig över att Iran har rätt att utveckla kärnkraft, vilken rätt då? En diktatur bör inte ha någon rätt överhuvudtaget, att de ens får en plats i FN är pinsamt, diktaturer bör frysas ut och exponeras, inte gullas med och tas på allvar, det är att legitimera övergrepp, tortyr och förtryck.

Anonym sa...

BiB: Hur kan man anrika uran med magneter?
Låt mig få veta mer om denna sensationella kunskap!


Ingen överraskning att en självutnämnd advokat för förintelseförnekare av massmord mot judar ställer också upp till försvar för iranska islamofascister och deras svenska groupies.
Det var andra bultar när debatthaveristen Bulten för några månader sedan, föreläste fysik på Contras debattsida :

Det som gör ont är inte massan (i kg) utan den kraft (i N (=kgm/s2) som utövar impact på tårna vid den tid då kroppen (blyet eller bomullen).
Eftersom 1 kg bly är (vanligtvis) har högre densitet jämfört med 1 kg bommull, kommer en större del av denna massan (m) i islagstillfället att befinna sig på den yta som befinner sig rakt ovanför tårna. Eftersom kraften är proportionell mot den del (n) av kroppen som befinner sig rakt ovanför tårna (F=n x m x g) kommer den deformerande kraften att bli högre i fallet bly jämför med fallet bomull. Även fast kropparna väger lika mycket.
(Detta fall givet för vacuum; i det verkliga fallet kommer bomullen att påverkas mer av luftmotståndet än vad blyet gör, vilket ytterligare förstärker den ovan beskrivna effekten)


Lubbe Ferrysson – en bultexpert.

Bulten i Bo sa...

Nja, masspektrometrisk framställning av U-235 till mängder av ett kärnvapen, då får man jobba länge.

Förstår överhuvudtaget inte problemet. Om man är rädd att Iran ska börja tillverka kärnvapen, varför inte kräva utökade inspektioner av deras anläggningar.

Och gruppen här bakomn denna blogg; ni vill väl ha en amerikansk invasion av Iran oavsett om det finns kärnvapen där eller inte?

Anonym sa...

Bulten,

Det är underhållande att du aldrig ger dig hur trashad du än blir. :-)

Bulten i Bo sa...

Till skribenten ovan.

Jag är i alla fall inte så "trashad" att jag har fått ge upp min bloggidentitet och börja kommentera som "anonymous".

Kan vi få en länk till din egen blogg?

Anonym sa...

Rörande fakta i ärendet:

Som man kan läsa här så är dessa magneter en del i gascentrifugutrustningen. Det är alltså inte så som "iranvännerna" skriver, att "magneter behövs för att anrika uranet".

Här kan man läsa vad Iran svarade på kritiken. Om man är intresserad.

Till slut, bara ett litet tips. Om man är av åsikten att Iran ska invaderas av USA oavsett om man har några skumma vapen eller inte, varför inte säga detta rakt ut?Om man inte gör så, då kan det bli tusan så svårt att efter invasion och ett misslyckat massförsötrelsevapenletande komma att säga att "för mig gällde det int massförstörelsevapen, för mig gällde det att avsätta en diktatur"

Kolla här och här vilka krångliga argumentationsbanor man kan bli tvungen att ge sig in på då. Och det misstaget vill ni väl ändå inte göra om?

Anonym sa...

Det var naturligtvis Bulten i Bo som skrev kommentaren ovan, problem med inloggningen!

Anonym sa...

Jag är i alla fall inte så "trashad" att jag har fått ge upp min bloggidentitet och börja kommentera som "anonymous".

Bulten skrev tidigare utan signatur och under eget namn. Det gör han inte längre. Har man gjort bort sig och därmed bränt sitt namn, då är det praktiskt att nätet tillåter signaturer. På det sättet kan man tappa ansiktet hur många gånger som helst! Efter varje ny blamage börjar man om som född på nytt och under ny benämning. Inga gamla skulder hänger på den som lever under nytt namn!
Bulten hade fanatiska beviskrav. Alla debattörer från det motsatta lägret skulle på juridiskt hållbart sätt kunna bevisa och belägga varje uppgift som inte passade honom. Det var ett oeftergivligt krav, annars hotade Bulten med rättegång ev. polisen. Beviskravet gällde tyvärr bara motståndarnas uppgifter. Hans krav på sig själv vad gäller källuppgifter var betydligt slappare.
Bulten blev utkastad från alla seriösa debattsidor, där har han visat sitt brunröda tryne. Därför är han tvungen att sprida sin skit på andras bloggar. En självpåtagen advokat för förintelseförnekare av massmord mot judar har inte så många andra möjligheter.

Lubbe Ferrysson – en bultexpert.

Bulten i Bo sa...

Lubbe ljuger om mina påstådda identiteter och det kan ni få bekräftat nedan där han i brist på bevis för sina påståenden kommer att gå i sedvanliga personangrepp istället.

En självpåtagen advokat för förintelseförnekare av massmord mot judar har inte så många andra möjligheter.

Urusel språkbehandling, men vilken förntelseförnekare menar du att det är som jag skulle ha försvarat?

Majed Safaee sa...

Till Bulten:

Vi bakom den här bloggen, är inte av åsikten att USA ska "invardera" Iran.. Så sluta tillskriva oss den åsikten.

Sen så är jag ganska fascinerad av två saker, 1) att av allt som skrivits så har du hakat upp dig på en mening. Som egentligen är ganska irrelevant, eftersom du inte verkar ifrågasätta det faktum att regimen varit ute efter att tillverka p-2 centrifuger och ljugit om saken.

2) att du ändå väljer regimens sida, när ja, ingen annan gör det.

Bulten i Bo sa...

Vi bakom den här bloggen, är inte av åsikten att USA ska invadera Iran.

Vad bra! "Hands off Iran" skulle man kunna uttrycka det!

Majed Safaee sa...

Definitivt inte "Hands off Iran", det internationella trycket på regimen är oerhört viktigt för oppositionella i Iran.. Vi vill gärna har mer "hands on Iran", ju hårdare tryck desstu bättre..

Anonym sa...

När jag läser era texter, får jag en osökt känsla att det är några självgoda småpojkar som käbblar om vem har större . . .
Och ingen vågar visa . . .
Samma här, om Bulten vill bevisa sin identitet så varför vågar han inte komma med sin egen namn?