torsdag, februari 09, 2006

Korta nyheter

Filmbråk inom regimen

Davood Ahmadinejad, president Mahmoud Ahmadinejads speciella utredare skällde idag offentligt ut landets kulturminister Safaar Harandi. Anledningen är de filmer som Safaar Harandi har godkänt för att visas på filmfestivalen Fajr Film. Davood Ahamadinejad har speciellt retat sig på filmen OFFSIDE som handlar om ett gäng unga tjejer i Tehran som försöker att komma in på Azadi Stadium för att se en fotbollsmatch mellan Iran och Bahrain. Davood Ahmadinejad hotade Safaar Harandi för att göra liknande ”oförlåtliga misstag” i framtiden.

Mottaki ljuger sig blå

Igår sa regimens handelsminister att regimen förbjuder import av varor från Danmark med anledning av Jyllandpostens karikatyrer av profeten Mohammed. Regimen fick genast svar på tal från EU-kommissionen som menade att handelsbojkott mot Danmark är densamma som ett handelsbojkott mot hela EU.

Så idag kom den Iranska utrikesministern Manoucher Mottaki krypande och menade att EU hade missförstått allt. Det är inte regimen som förbjuder import utan att det är den privata sektorn i Iran som bojkottar och att regimen inte kan göra något åt det.

Självklart ljuger Mottaki, eftersom:

1) det var handelsministern som igår sa att regimen inom en tre månaders period kommer att förbjuda import av danska varor och att alla danska varor och varor registrerade i Danmark kommer att beslagtas av tullen.
2) Den privata sektorn i Iran är oerhört liten, det mesta styrs av regimen. De stora företagen och fabrikerna kontrolleras av regimen eller av släktingar till högtuppsatta personer inom regimen.
3) Regimen verkar ha oerhört svårt att slå mynt av teckningarna och trots att man gör allt för att rikta folkets vrede mot Danmark och västvärlden. Ahmadinejad, hans regering och snart nästan varenda mulla har fördömt karikatyrerna och uppmanat till protester. Men folket i Iran verkar inte så intresserade, det har gått så långt att regimen tvingas att arrangera sina egna demonstrationer i Tehran, demonstrationer som drar runt 300 personer i en stad med 8 miljoner.

Regimen bygger upp propagandaapparaten

Regimen har utvecklat ett intresse för mediebevakning och nyhetsförmedling. Under den senaste tiden har regimen slutit avtal om att ”media samarbeta” med Syrien, Nigeria och Kuba. Anledningen är dels att regimen tycker att ”väst och sionistisk” media har för stor makt och dessutom är man orolig över befolkningen i Iran allt mer använder sig av bloggar, Internet och satellitkanaler för sin information och att regimens informationsmonopol håller på att brytas. Riktigt hur samarbetet med Nigeria, Syrien och Kuba ska se ut och innehålla vet jag inte..

Hasan Mohammadi gripen

Enligt uppgifter greps Hasan Mohammadi, en av aktivisterna i Busschaufförernas fackförening. Mohammadi greps sent under måndagsnatten när regimens säkerhetsstyrkor stormade hans mors hem. Mohammadi har den senaste tiden synts och hörts i internationell media angående busschaufförstrejken.

Inga kommentarer: