måndag, februari 13, 2006

"Flera miljoner" förvandlades till 80 000

Enligt källor inne i Iran deltog endast ca: 80 000 personer i de regimarrangerade demonstrationerna i Tehran i lördags. Demonstrationerna skulle fira den Islamiska revolutionens 27: e födelsedag, visa den nationella enigheten och folkets stöd till regimen och landets atomprogram.

Regimen uppgav först på lördagen att ”flera miljoner” Iranier hade deltagit i demonstrationerna och samlats på Azadi torget för att lyssna på president Ahmadinejad. Lite senare ångrade sig regimen och skrev att det rörde sig om ”flera hundratusen” deltagare och åhörare. Nu kommer det alltså siffror på att deltagandet bara var 80 000, då ska man komma ihåg att Tehran har 12 miljoner invånare och att regimen (iaf försökt) tvinga skolelever, statligtanställda samt bussat människor från hela Iran till Tehran.

Regimen har inte heller rapporterat att demonstrationer hållits någon annanstans i Iran, bortsett från Yazd där 300 regimvänner formade en mänskligkedja.

Det låga deltagandet måste verkligen svida för regimen, det betyder att 70 miljoner Iranier helt enkelt valde att strunta i demonstrationerna och regimens tvång. Regimen har allt svårare att mobilisera folket, som ett exempel kan nämnas de regimarrangerade demonstrationerna under förra veckan mot bland annat den danska ambassaden som mest samlade 300 Bassijs, en paramilitärorganisation lojala till Khamenei.

Inga kommentarer: