måndag, februari 06, 2006

Fundamentalisternas valstrategi...

Som vi tidigare berättat om äger ett oerhört viktigt val rum senare i år, det är då det s.k. expertrådet ska tillsättas. Expertrådet består uteslutande av mullor och dess huvuduppgifter är att utvärdera den ”andlige ledarens” arbete och vid hans död utse en efterträdare. Dessutom godkänner expertrådet den ”andlige ledarens” nomineringar till väktarrådet och rådet har också möjligheten att avsätta den ”andlige ledaren”. Det är 86 mullor som ska väljas in och mandatperioden är på 8 år och med tanke på att den nuvarande ”andlige ledaren” Khamenei snart är 70 år är valet i år oerhört viktigt.

Valet står mellan tre olika grupperingar: den första gruppen består av mullor trogna till den förre presidenten och Irans rikaste man Rafsanjani och här ingår en rad andra kända mullor. Den andra fraktionen av mullor är mer reformistinriktade och dess främsta företrädare är den tidigare presidenten Khatami.

En tredjegrupp mullor ställer upp för första gången, de tillhör den mest fanatiska fraktionen inom regimen. Gruppen består av ultrafundamentalister allierade till Ayatollah Mesbah-Yazdi. Mesbah-Yazdi tillhör de mest radikala mullorna i Iran och förespråkar en våldsideologi som närmast kan beskrivas som fascistisk. Han tillhörde en av reformisternas främsta kritiker och är den nuvarande presidenten Ahmadinejads ideologiske mentor och en av hans främsta allierade. Mesbah-Yazdi och Ahmadinejads förhoppning är att få så många platser i expertrådet så att de kan ersätta Khamenei med Mesbah-Yazdi eller någon annan tillhörande den fundamentalistiska fraktionen.

Det är ganska intressant att se vilken taktik ultrafundamentalisterna och Ahmadinejad har valt inför valet:

Landsbygden viktigare än storstäderna

Först och främst, man koncentrerar sig enbart på landsbygden och mindre städer. Ahmadinejad reser runt om i landet som ingen annan president och hans kabinett följer med honom. Han håller inte längre sina stora tal i Tehran eller i storstäderna utan i mindre städer som tillexempel Khormouj, där han i veckan lovade att lösa landets 20 %iga arbetslöshet inom 3 år. Anledningen till detta är att fundamentalisterna räknar med att valdeltagandet i storstäderna kommer att vara lågt och att den paramilitära gruppen Bassijs kan manipulera valresultatet i storstäderna. Istället fokuserar man på den fattigare landsbygden.

Löften om stora reformer

Ahmadinejad försöker ytterligare att locka röster genom att utlova enorma och kostsamma reformer. Trots att det ekonomiska läget är katastrofalt med hot om ekonomiska sanktioner, kapital som flyr landet, en aktiemarknad i fritt fall och storföretag som dagligen går i konkurs eller inte kan betala ut löner. Den budget som Ahmadinejad försöker att få igenom just nu kritiseras just nu av regimens egna män för att förvärra det ekonomiska läget (men samtidigt slåss särintressena inom regimen för en större del av kakan). Det finns till och med dem som menar att Ahmadinejad trots den expansiva budgeten inte kommer att kunna finansiera sina reformer och att pengarna kommer att ta slut innan budgetåret är slut.

Men fundamentalisterna och Ahmadinejad är inte intresserad av de långsiktiga konsekvenserna, de vill främst dämpa missnöjet och arbetslösheten kortsiktigt och det helst fram till valet. Man har lovat att spendera oljepengarna på folket och vill visa att man menar allvar, även om det betyder att ekonomin långsiktigt raseras. Blir det sanktioner kan man skylla den sönderfallande ekonomin på västvärlden och USA.

Byte av retorik.

Ahmadinejad och fundamentalisterna har under den senaste tiden bytt retorik, från att ha en strikt islamisk framtoning har han blivit mycket mer nationalistisk. Man pratar mer och mer om den ”Iranska nationen”. Med det så vill man stärka sin ställning hos den del av befolkningen som inte är religiösa och helst bland landets yngre befolkning.

Rikta fokus åt ett annat håll..

Fundamentalisterna använder sig också av en gammal regim taktik, nämligen att försöka rikta folkets missnöje åt något annat håll. Den senaste tiden har fundamentalisterna utnyttjat karikatyrerna av profeten Mohammed för att skapa en debatt om ett krig mellan civilisationer. Fundamentalister inom regimen syns numera dagligen i media där de berättar om ”västvärldens korståg mot Islam”. Ahmadinejad talar i termer om att ”lära västvärlden en läxa” och hota med att upphäva ekonomiska avtal med länder som publicerat karikatyrerna.

Inga kommentarer: