onsdag, februari 01, 2006

Korta nyheter

Regimen kräver en ursäkt från Sverige...

Idag (onsdag 1/2) så kallade det Iranska utrikesdepartementet till sig den svenske ambassadören i Tehran, Christopher Gyllenstierna. Där fick han motta regimens ”fördömande” av Mohammed karikatyrerna som ska ha publicerats i en svensktidning. Gyllenstierna fick också motta ett protestbrev signerad av utrikesministern Manouchehr Mottaki, som han ska leverera till Laila Freivalds. Regimen krävde en officiell ursäkt från den svenska regeringen och ett löfte om att aldrig mer skymfa och håna profeten Mohammed. Den svenska ambassadören ska i sin tur ha uttryckt respekt för den Islamiska tron och lovat att vidarebefordra protesten.

Budgetproblem för regimen

Hoten om eventuella sanktioner bekymrar just nu regimen till den grad att den nu inte vet hur nästa års budget ska utformas. Men det är få parlamentsledamöter som vågar uttala sig om något just nu efter Ahmadinejads skarpa tillsägelse att parlamentet skulle hålla sig borta från utrikespolitiken. I ett läge när i stort sett allt handlar om utrikespolitik är det till och med svårt för regimens egna män att veta vad de får och inte får säga. Men idag öppnade en av parlamentsledamöterna munnen, Saeed Aboutaleb ber sina kollegor i parlamentet att noggrann studera nästa års budget i ljuset av kommande sanktioner. Aboutaleb kritiserade budgetförslaget och menar att den kommer att leda till ökad inflation och att ekonomin kommer att bli allt mer beroende oljeintäkterna. Han sa också att det finns en möjlighet att parlamentet stoppar budgeten och det skulle vara ett stort nederlag för Ahmadinejad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att diktaturer i Mellanöstern reagerar som de gör och vill inskränka yttrandefriheten i Danmark är egentligen inte förvånande. Vad som är mer oroväckande är att flera svenska "intellektuella", t.ex. Cecilia Bornäs och Jan "Radio Islam" Hjärpe, Olle Svenning m.fl. visar förståelse för den linjen. De säger det förvisso inte rakt ut men mellan raderna kan man läsa att de tycker att man inte borde få publicera sådant som kan uppfattas kränkande mot religion (islam). Jyllands-Posten och danska regeringen kallas idioter. Vem är idiot? Är vår yttrandefrihet inte mer värd än att reaktionerna från den muslimska världen ska få en tidning att avstå från att publicera. Dessa elittyckare gör sig till den islamiska fundamentalismens nyttiga idioter. Jyllands-Posten ska ha vårt stöd, inte fördömande. Också religioner måste kunna skämtas med.

Sigge Lingman