lördag, februari 11, 2006

Regimen försöker visa "nationell enighet"

Idag arrangerar regimen stora demonstrationer för att visa den ”nationella enigheten”. Demonstrationerna hålls för att visa hur ”enig och resolut den Iranska befolkningen” är sina krav på atomenergi och urananrikning. Samtidigt meddelade regimen igår att man tillåtit 375 utländska journalister att bevaka demonstrationerna.

Jag hoppas verkligen att journalisterna som är på plats är medvetna om att detta är ett regimspektakel, förmodligen kommer hundratusentals Iranier vara med i demonstrationerna i Tehran. Men det gäller att veta varför och vilka som är där. Regimen kommer att flyga Bassijs från runt om i Iran till Tehran för att fylla ut demonstrationstågen, det kommer att röra sig om runt en 40 000 Bassijs. Sen så ska man tänka på revolutionsgardister och andra regimlojala grupper som kommer att göra allt för att mobilisera sina krafter imorgon. Regimen har mobiliserat för den här demonstrationen under en lång tid.

De vanliga ”iraniern” kommer att synas i den form att han är tvungen att delta för att få behålla sitt jobb eller för att fortsätta få ut den lilla ekonomiska hjälp man får av staten. Alla anställda i Iran kommer att få ledigt från arbeten för att delta i demonstrationerna och för dem som är anställda av staten så är deltagande ett krav för att få behålla jobbet. Jag hoppas verkligen att media tar hänsyn till allt sånt, så att dem personer man intervjuar under demonstrationerna imorgon inte blir representativa för det Iranska folkets åsikter.

Inga kommentarer: