torsdag, februari 09, 2006

Birgitta Ohlsson (fp): Mänskliga rättigheter i Iran

Idag frågade folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson om vilka åtgärder utrikesminister Laila Freivalds är redo att vidta för att den Iranska regimen att respektera de mänskliga rättigheterna. Frågan ställdes efter att regimen fängslat hundratals strejkandebusschaufförer och fackligtaktiva i Tehran. Freivalds har också tidigare kritiserats för att vara alltför tyst i Iranfrågan.

Birgitta Ohlssons fråga till Laila Freivalds.

Fråga 2005/06:984 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Mänskliga rättigheter i Iran

Under början av februari har våldsamma protester utbrutit i Irans huvudstad Teheran. Detta med anledning av att Teherans busschaufförer inlett en strejk. Bakgrunden till strejken är att chaufförerna kräver en förbättring av sina arbetsförhållanden och rätten att starta en fackförening.

Responsen från den Iranska regimen har inte låtit vänta på sig. Man har arresterat strejkande busschaufförer och till och med trakasserat och kidnappat de anställdas familjemedlemmar.
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avses utrikesministern vidta, bilateralt och inom ramen för EU-samarbetet, för att den iranska regimen skall respektera mänskliga rättigheter och rätten att organisera sig, i detta fall att bilda en fackförening?

Inga kommentarer: