söndag, januari 29, 2006

Regimen är rädd för strejkande busschaufförer..

Under en tid har busschaufförer i Tehran strejkat för sina krav på bättre arbetsförhållanden. Strejken har lett till en ännu mer kaotisk trafiksituation i huvudstaden och med ett allt större folkligt missnöje så har regimen börjat ta till våld för att tvinga busschaufförerna tillbaka till arbete.

Idag kom rapporter om att ett tiotal strejkande busschaufförer misshandlats av den paramilitära organisationen, Bassijs. Fruar till minst tre busschaufförer har arresterats och används nu som utpressningsmedel mot de strejkande chaufförerna. Regimen har också hotat med att ”bestraffa” familjemedlemmar till busschaufförerna om inte strejken är över tills på söndag morgon.

Men trots regimens hot valde många busschaufförer att ändå stanna hemma under lördagen, på många ställen visar människor sin solidaritet med de strejkande busschaufförerna och många väljer att bojkotta bussarna som nu körs av säkerhetstjänsten. Istället för att tillgodose busschaufförernas krav har regimen arresterat, hotat och kidnappat familjemedlemmar till dem som strejkar. Regimen har nu även börjat arrestera personer som öppet visar stöd för strejken.

Anledningen till regimens allt desperatare åtgärder är inte bara trafiksituationen, många studenter, arbetare och tjänstemän väljer att under strejken att utebli från sina arbeten. Något som förvärrar landets ekonomiska situation, samtidigt så visar det också omvärlden att regimen inte har fullkontroll över situationen i landet. I en tid då regimen utsätts för stort internationellpress är fullkontroll a och o i en diktatur.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var är Andreas Malm och resten av den svenska uppropsvänstern?

Jag