tisdag, januari 31, 2006

Regimen tvingas skära ner budgeten med 720 000 720 000 kr

Under det senaste budgetåret (Irans tideräkning, det nya året börjar 21 mars) har regimen varit tvungen att skära ner budgeten med 80 biljarder Rials (ungefär 720 000 720 000 kr, enligt mina beräkningar). Enorma summor för en utfattig regim.

Samtidigt meddelade regimens ”revisionsmyndighet” att ett avtal om att exportera gas till Förenade arabemiraten borde brytas, enligt avtalet kommer Förenade Arabemiraten att tjäna 8 miljarder dollar och ytterligare 4 miljarder dollar har gått till ett okänt mäklarbolag vid namn Crescent. Detta är nästa stora korruptionsskandal i Iran. Khatami försökte att häva avtalet under sin presidenttid men stoppades av landets ”oljemaffia” lett av den förre presidenten och landet rikaste man Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Kontraktets längd är på 25 år och ger Förenade Arabemiraten möjlighet att köpa gas från Iran till det fast priset av 18 dollar per kubikmeter.

Chefen för revisionsmyndigheten sa också att Iranier har under det senaste året investerat över 200 miljarder dollar i Förenade arabemiraten och att det för närvarande finns över 6500 iranska företag registrerade där. De flesta flydde dit efter Ahmadinejads seger i presidentvalet.

Inga kommentarer: