måndag, januari 16, 2006

Regimen hotar med högre oljepriser...

Idag gick den Iranska regimen till attack och menade att sanktioner mot Iran skulle leda till mycket högre oljepriser för väst. Uttalandet kom samtidigt som diplomater från EU-3 länderna, USA, Ryssland och Kina skulle träffas för att diskutera om Irans fall skulle skickas vidare till säkerhetsrådet.Danesh-Jafari uttalanden går i linje med den propaganda som regimen just nu försöker föra ut främst för hemmaopinionens skull.

Människor i Iran är idag väldigt oroliga över kommande sanktioner, det har också kommit rapporter om att människor runt om i landet har börjat hamstra varor i rädsla för sanktioner. För att lugna befolkningen försöker regimen nu spela på en nationalistisk retorik och säger att Iran klarar sig helt själva. Redan igår sa Ahmadinejad bland annat att Iran inte behöver väst medan västvärlden är beroende av den ”Iranska nationen”.

Men dessa uttalanden visar på en stor desperation hos regimen, för den vet lika väl som omvärlden att regimen är helt beroende av oljeindustrin för att upprätthålla staten. Eftersom det är oljeindustrin som upprätthåller den Iranska ekonomin från en fullständig kollaps. Därför är det också fullständigt otroligt att regimen, som svar på sanktioner, slutar att producera och sälja olja.

Inga kommentarer: