fredag, januari 27, 2006

Det palestinska valet och regimens stormakts ambitioner

Den Iranska regimen jublar just nu över det palestinska valresultatet, regimens investering i terrorgruppen Hamas tycks ha gett en större utdelning än man hade trott från början. Presidenten Ahmadinejad har gång på gång uttryckt stöd för terrororganisationen Hamas och betonat organisationens roll i "kampen mot sionismen". Att Hamas får större makt passar regimens stormaktsambitioner som handen i handsken, eftersom organisationen får mycket av sitt ideologiska och ekonomiska stöd från den Iranska regimen.

Regimen upplever sig för närvarande ha ett bra utgångsläge för sina stormaktsambitioner. Med Bin Laden på flykt, Saddam i fängelse och ett pressat Syrien kan regimen bli en ledande kraft för radikala muslimer runt om i världen och en stormakt i regionen. Men allt är inte frid och fröjd och regimen är nog eller kanske borde vara lite orolig över Hamas stora valseger.

För det första så är trycket på regimen väldigt hårt på grund av landets urananrikning och blir det ekonomiska sanktioner så kan regimen glömma stormaktsambitionerna. Det ekonomiska läget är just nu riktigt illa och landets ekonomi skulle kollapsa om det skulle bli sanktioner, så regimen letar just nu febrilt efter vägar ut för att undvika sanktioner. Min gissning är att regimen och främst den "andlige ledaren" Khamenei kommer att godta ryssarnas erbjudande om att köpa uran från Ryssland.

För det andra, Hamas stora valseger kan slå tillbaka. Hamas utsätts just nu för en oerhörd internationell press där kravet på att terrorgruppen ska erkänna Israel och lägga ner vapnen dessutom så förväntar sig det palestinska folket en förändring. Det hade varit bättre för regimen om Hamas fått ett stort inflytande men ändå inte makten. Skulle det vara så att Hamas verkligen erkänner Israel och sätter sig vid förhandlingsbordet skulle det vara en oerhörd prestigeförlust för regimen i Iran. Regimen skulle förlora sin viktigaste partner i Palestina efter Arafats död. Men det bara om Hamas väljer freden….

Inga kommentarer: