onsdag, januari 11, 2006

Flygolyckan ingen olycka?

Nu börjar det komma teorier om att sabotage låg bakom den flygolycka som i måndags krävde livet på ett dussin högtuppsatta officerare i landets revolutionsgarde, däribland brigad generalen för revolutionsgardets markstyrkor, Brigad General Ahmad Kazemi. Officiellt har regimen skylt på dåligt väder, men samtidigt är olyckan märklig. Väderförhållandena var vid tiden för olyckan var inte så hårda att det skulle kunna vara en godtagbar orsak, det snöade lätt i området och var – 2.5 Grader. Olyckan är också märklig ur det synpunkt att det var den andra olyckan på mindre än en månad där högtuppsatta personer nära president Ahmadinejad omkommer. I mitten av december utsattes som vi kunde berätta Ahmadinejads bilkortege för ett attentat och där en av hans livvakter dog.

Regimen kan inte heller som tidigare skylla på att sanktionerna gjort att man inte kan köpa flygplansdelar och reparera sina plan. Flygplanet som i måndags kraschade var en Falcon 20E tillverkat av det franska bolaget Dassault Aviation som har en auktoriserad service center i Iran och ett plan som ska transportera så högt uppsatta personer inom regimen borde nog vara en av de mer säkraste och pålitligaste i landet.
Men att ett flertal högtuppsatta ledare inom revolutionsgardet med nära band till president Ahmadinejad dör just nu behöver inte bara vara ett sammanträffande. Ahmadinejads presidentskap har inte setts med gillande ögon hos en del väldigt mäktiga personer inom regimen, däribland den förre presidenten Rafsanjani.

Ahmadinejad själv var en högtuppsatt officer inom revolutionsgardet vars medlemmar under hans presidentskap kommit att få allt mer inflytande i Iran samtidigt som ledarskitet inom revolutionsgardet har förändrat radikalt åt det mer fundamentalistiska hållet. Ahmed Kazemi fick sin post av Irans ”andlige ledare” Khamenei efter en rekommendation av Ahmadinejad. Kazemi måste alltså ha varit en betydelsefull person för Ahmadinejad och en person som Ahmadinejad litade på. Därmed är hand och ett flertal andra högtuppsatta revolutionsgardisters död ett hårt slag mot Ahmadinejads starkaste fäste, revolutionsgardet.

Om det skulle stämma att flygolyckan egentligen inte är en flygolycka utan ett sabotage så betyder det att konflikterna inom regimen är på väg att nå samma nivåer som direkt efter revolutionen där en rad högtuppsatta personer dog i mystiska olyckor och attentat. Samt att någon har börjat utmana och utradera Ahmadinejads starkaste maktbas. Dessa konflikter är självklart oroande för regimen med tanke på dess kärnvapen och stormaktsambitioner.

Inga kommentarer: