fredag, november 18, 2005

Rafsanjani ger sig på Ahmadinejad..

Irans förre president och ordförande för det mäktiga ”medlar rådet” Akbar Hashemi Rafsanjani gick i förra veckan till angrepp mot president Ahmadinejad för att skada “den nationella enigheten och solidariteten”. Rafsanjanis angrepp mot Ahmadinejad kom bara två dagar efter att den ”andlige ledaren” Khameneis tal, där han försvarade Ahmadinejads regering och uppmanade folket att ställa sig bakom Ahmadinejad.

Konflikten mellan Rafsanjani och Khamenei är lika gammal som revolutionen, det är allmänt känt att dessa två avskyr varandra. Den enda anledningen till att Rafsanjani ställde upp i sommarens presidentval var för att han såg det som det enda sättet att förhindra Khamenei att få makt över presidentämbetet också. Rafsanjani misslyckades, Khamenei installerade en trogen allierad som president och sedan dess har konflikten mellan dessa två mullor kommit att bli allt hätskare och skett framför öppna ridåer.

Rafsanjani nämnde aldrig Ahmadinejad men det var helt klart vem det var han syftade på i talet sa Rafsanjan: “Our society has been divided into two poles and some people are behaving aggressively”.

Sen Ahmadinejad kommit till makten har han rensat ut en hel del av Rafsanjanis vänner och allierade från nyckelposter inom regimen och ersatt dem med allierade från revolutionsgardet. Nu ser det ut som att Ahmadinejad ger sig på oljebranschen som dominerats av Rafsanjani och som gjort honom till en av världens rikaste män. Rafsanjanis attack på Ahmadinejad är ett försök för honom att markera en linje och klargöra för Ahmadinejad att han inte kommer att ge sig utan en kamp om Ahmadinejad fortsätter i samma stil. Med den här varningen tror Rafsanjani att han kan rädda några av sina vänner och kunna behålla makten över oljan.

Inga kommentarer: