torsdag, november 03, 2005

Ahmadinejad förbjuder all utländskfilm...

En grupp av mullor led av presidenten Ahmadinejad förbjöd förra veckan all utländskfilm i ett försök att ”utplåna västländsk inflytande”. De element som tydligen upprörde Ahmadinejad mest i de ”västerländska filmerna” var saker som alkohol, droger, liberalism och feminism.

Förbjudet lär inte spela någon större roll eftersom den svarta marknaden är så utbredd i Iran, förbjudet kommer också att ha väldigt liten effekt för landets biografer eftersom det ändå är få utländska filmer som visas på grund av landets censur lagar.

Förbjudet ingår i Ahmadinejads kampanj mot ”Västs kulturella invasion” och i ett försök att få iranierna att gå tillbaka till början av revolutionen, en tid som Ahmadinejad romantiserat som en tid utpräglad av ”renhet”.

Men Ahmadinejads försök är dömt att misslyckas eftersom över hälften av Irans 70 miljoner invånare är under 30. Människor som under många år genom filmer, musik och parabol-tv haft tillgång till västerländskkultur. Trots att paraboler är förbjudna är det många som fortfarande har dem, och den svarta marknaden är översvämmat av film och musik som är förbjudna av regimen.

Inga kommentarer: