måndag, november 14, 2005

Cirkus Ahmadinejad fortsätter...

För ett tag sen berättade vi om att Ahmadinejad sparkat landets samtliga diplomater som nu befinner sig utomlands. En 40 ambassadörer och diplomater kommer inom kort att kallas hem för gott och ersättas av personer som säkerligen har en bakgrund i revolutionsgardet.

Men utrensningen av pragmatiker och ”reformister” har inte slutat där, förra veckan sparkades samtliga chefer för landets statliga banker efter ett dekret från Ahmadinejad. Han anklagade bankdirektörerna för att tillsammans med landets aktiemarknad vara ”anti islamiska”. De nya cheferna fick direkt en varning, att om de inte helt och fullt ut stödjer regimens ekonomiska politik så kommer bankerna att läggas ner.

Den utnämning som upprört mest är utnämningen av Abdolhamid Ansari till chef för landets centralbank. Ansari har en gedigen bakgrund i revolutionsgardet, dock är det oklart på vilka meriter han fått jobbet som chef för centralbanken.

Nästa grupp som står inför en utrensning är landets regionala guvernörer, eller dem som Ahmadinejad anser vara för moderata. Den förste att förlora sitt jobb var guvernören av Khorasan och han ersattes av Hassan Mortazavi som innan utnämningen var chef för landets fängelser. Ytterligare fem guvernörer kommer att bli utbytta inom de kommande dagarna.

Cirkus Ahmadinejad fortsätter med andra ord…

Inga kommentarer: