onsdag, november 02, 2005

Kampen över utrikespolitiken...

Kampen inom regimen om landets utrikespolitik har blossat upp på allvar. Presidenten Ahmadinejad har påbörjat en utrensning bland diplomat kåren som hellre driver en mer pragmatisk linje i utrikespolitiken. Bland de första offren tillhör Irans ambassadör i Storbritannien. Ambassadören Seyed Muhammad Hossein Adeli som utsågs till ambassadör av Khatami regeringen så sent som förra året fick igår kicken, landets FN sändebud i Genever Muhammad Reza Alborzi fick också lämna sin post.

I konflikten så kan man hitta två lager, Khamenei/Ahmadinejad lägret som vill driva en mycket hårdare och mer ideologisk linje. Där hoten mot Israel och väst kommer att bli allt mer vanligare samtidigt som landet isolerar sig allt mer och där tillverkningen av kärnvapen är prioritet nummer ett. I det andra lägret hittar man pragmatikerna som Khatami/Rafsanjani som vill bedriva en mer pragmatisk utrikespolitik där regimens handlingar döljs genom olika PR trick.

För någon dag sedan kritiserade Khatami som tillhör pragmatikerna Ahmadinejads ”Israel tal” med att det skadade landet ekonomiskt och politiskt, däremot så sa han ingenting om innehållet i talet. Det beror på att dessa två läger fanatikerna och de s.k. pragmatikerna är i stort överens om ideologin och politikens riktning. Både Rafsanjani och Khatami har själva deltagit under de årliga ”hatfesten” mot Israel (Qods day), och båda har också under sin tid som president slussat ut vapen och resurser för åtskilliga miljarder dollar till terrororganisationer som Hamas, Islamisk Jihad och Hezbollah.

Ahmadinejads utrensning bland diplomater är också en signal till EU inför kommande förhandlingar, att pragmatikerna är borta och att Iran från och med nu kommer att inta en mer aggressiv och ideologisk inställning i förhandlingar. Till detta kan man också lägga till att Ahmadinejad hotat med att åtala Irans förre chefsförhandlare för förräderi, eftersom han inte anses ha "försvarat nationens intresse" tillräckligt väl i de tidigare förhandlingarna med EU länderna över landets kärnvapen program.

Inga kommentarer: