onsdag, november 16, 2005

Ahmadinejad kan komma att åtalas...

Enligt Ahmadinejads egna hemsida så försöker en grupp inom parlamentet att förklara honom ”politisk inkompetent”. Den här gruppen av parlamentsledamöter kritiserade Ahmadinejads korta tid vid makten och krävde att en utredning skulle hållas. Orsaken till denna utredning var Ahmadinejads Israel tal, landets ekonomiska läge, avskedandet av landets diplomater och bankchefer.

Om den här gruppen får sin vilja igenom och parlamentet passerar en resolution där Ahmadinejad bedöms vara ”politisk inkompetent” så måste landets ”andlige ledare” Khamenei åtala honom för just detta. Men det krävs bara att 1/3 av parlamentsledamöterna ställer sig bakom resolutionen då kan parlamentet arrangera ett förhör där presidenten måste ge detaljerade svar på de frågor som parlamentet ställer.

Om det är så att 2/3 delar av parlamentet är missnöjda med presidentens svar så kan parlamentet finna honom inkompetent och därefter så ska landets ”andlige ledare” Khamenei åtala honom.

Men just nu så är det en liten minoritet som ställer sig bakom resolutionen, men den är inte helt dödförklarad. Eftersom Ahmadinejad är så hatad av folket så finns det chansen att den får stöd av fler ledamöter ju längre tiden går och ju mer Ahmadinejad misslyckas och drar på sig kritik.

Dessutom har flera av de konservativa ledamöterna indirekt sagt att de kan stödja en sådan resolution och att dem inte på något sätt kommer att stödja Ahmadionejad till slutet. Den enda president som hittills fallit offer för en liknande resolution och som till slut tvingades att lämna sin plats var regimens första president Bani-Sadr som fick lämna efter bara ett år.

Inga kommentarer: