fredag, november 25, 2005

Striden om landets olja går vidare..

Ahmadinejad har fortsatta problem med landets parlament, trots att parlamentet fullständigt domineras av ultrakonservativa så lyckas inte Ahmadinejad få en oljeminister godkänd. Mohsen Tasalloti som tidigare tjänstgjort tillsammans med Ahmadinejad i revolutionsgardet med att organisera terrorattacker och mord på oppositionella var alltså den tredje kandidaten som parlamentet avslog. Parlamentet har aldrig tidigare avslagit en presidents tredjekandidat.

Portföljen som oljeminister anses vara en av de absolut tyngsta i regeringen och den positionen har fram tills nu hållits av personer som varit lojal mot landets förre president Rafsanjani. Rafsanjani har gjort sig en enorm förmögenhet genom att kontrollera oljeministeriet, i Iran känt som oljemaffian.

Just nu verkar det råda ett fullskaligt krig mellan Rafsanjani och Ahmadinejad om kontrollen över oljeministeriet och landet oljetillgångar.

Samtidigt kommer det rapporter från Iran att en hel del experter inom oljebranschen nu har lämnat Iran. Eftersom det verkar saknas en minister och ledarskap inom ministeriet så har en rad olika projekt inom oljeministeriet havererat och forskare och experter nu lämnar landet. Ett hårt slag både mot landets oljeindustri och mot presidenten Ahmadinejad.

Inga kommentarer: