onsdag, november 23, 2005

Naiv Talabani på besök i Iran..

Iraks president Jalal Talabani är i just nu i Iran på en tredagars visit, under tiden har han hunnit träffa utrikesministern, presidenten, Khamenei och även hyllat Khomeini vid hans grav. Regimen utnyttjar självklart Talabanis besök för att vinna så många propagandasegrar som möjligt.

Talabani i sin tur kallar Iran för ett ”broderland” och säger sig vilja fördjupa de strategiska relationerna mellan länderna och vill ha regimens hjälp för att stävja terrorismen i Irak. Talabani sa bland annat: "I think [Iran] will help us by all means to face terrorist activities, especially that you know, the terrorists are now launching a war of annihilation against the Iraqi people, starting with Shi'ites, Kurds, and those who are refusing to obey their orders.”

I ett möte med Irans “andlige ledare” så fick Talabani uppmaningen att slänga ut de “utländska trupperna” I Irak, eftersom de var “destruktiva”. Khamenei skyllde också terrorismen på de amerikanska trupperna och menade att: “Iran considers the United States government to be responsible for all crimes and terrorist acts in Iraq and the suffering and misery of the Iraqi people". När de amerikanska trupperna väl lämnat Irak lovade Khamenei att det Irakiska folkets lidande skulle ta slut.

Talabanis drag att be mullorna om hjälp mot terrorismen är både naivt och oroande. För samtidigt som mullorna och Talabani förnekar regimens inblandning i terrorattackerna i Irak så är det avslöjande att den Irakiske presidenten ber den Iranska regimen om hjälp mot terroristerna. Talabani måste väl tro att mullorna i Teheran har inflytande och kontroll över de terrorgrupper som finns i Irak. Det som gör Talabanis agerande ännu mer oförståeligt är att han som representant för den kurdiska befolkningen väljer att ha så goda relationer med mullorna. Den kurdiska befolkningen i Iran har ju systematiskt förtryckts av mullorna sedan revolutionen 1979, så Talabani borde veta vad mullorna är kapabla till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt analys, Talabani borde veta bättre!

Anonym sa...

Naiv eller inte...det bästa en person (Talabani) göra mot sin fiende (Mullorna) är att lära känna de och veta hur de tänker. Det är inte säkert att de berättar vad deras tankar är men att vara hos de och diskutera ger honom fingervisning om vad de håller på med eller vad de har för planer. Det är mycket bättre än om Tlabani satt i Irak och hoppades på att någon skulle få mullorna att sluta hjälpa terroristerna.
Länge leve Kurdistan!

Anonym sa...

Vad Talabani än väljer att göra är hans ensak. Han är en mycket bra man som kommer göra allt för sin nation (mycket god vän till familjen) Han är nog strategisk i vad han än väljer att göra! Länge leve Talabani

Anonym sa...

Det stämmer nog inte att det som Talabani väljer att göra är hans ensak. HAn är president för ett land och ska representera folket.

Talabanis besök till regimen är en skam, det går inte att mysa och gulla med terrorister, svårare än så är det inte. Dessutom så borde Talabni redan nu veta vilka han har att göra med.

Sen så får han vara godvän och en schysst person, men tydligen en rätt kass representant..