torsdag, november 17, 2005

Ahmadinejads tredjeförsök...

Då försöker Ahmadinejad igen, för tredjegången ska han försöka få parlamentet att godkänna hans kandidat till oljeminister. Återigen rör det sig om en person från toppen av revolutionsgardet och heter Seyyed-Mohsen Tasalloti´s. Han har tidigare arbetat för det statliga ”National Petrochemical company”, och varit vice guvernör i en rad olika provinser.

Men det är Tasallotis bakgrund i revolutionsgardet som väckt störst intresse bland Iranierna. Under 80-talet lydde Tasalotti under Ahmadinejad i det ökända revolutionsgardet som planerade terrorattacker och mord på oppositionella inom och utanför Iran.

Ahmadinejad har misslyckats två gånger tidigare med att få igenom sin kandidat till oljeminister, de två första nomineringarna Saeedlou och Mahsouli avslogs av parlamentet eftersom båda ansågs vara inkompetenta. Den första nomineringen Saeedlou kunde uppenbarligen ingenting om oljebranschen och hans främsta merit är att han är nära vän med Ahmadinejad.

Får Ahmadinejad igenom sin kandidat Tasalloti, en vän och allierad, så är det ett stort hot mot Irans förre president Rafsanjani som under lång tid har kontrollerat oljeministeriet. Rafsanjani som förlorade presidentvalet mot just Ahmadinejad anses vara den som styr landet så kallade oljemaffia, där miljarder dollar förskingras varje år.

Inga kommentarer: