måndag, november 07, 2005

Ahmadinejads radikala utrikespolitik...

För någon dag sen så skrev vi om hur Ahmadinejad har börjat sparka och göra sig av med de diplomater som han inte gillade. Men stiuationen ser ut att vara allvarligare än så. Kazem Jalali talesman för parlamentets säkerhet och utrikespolitiska utskott sa nyligen att Presidenten Ahmadinejad vill sparka närmare 40 av landets ambassadörer runt om i världen.

Efter Ahmadinejads Israel tal så uttryckte en del av landets ambassadörer sitt missnöje över Ahmadinejad och menade att hans uttalanden har skadat landets utrikespolitik. Detta gör att Ahmadinejad kallar hem sina ambassadörer för ”konsultationer” men på plats istället för diskussion får de alla veta att de fått sparken. Mannen bakom Ahmadinejads beslut att kicka landets ambassadörer är Mojtaba Samareh, han har tidigare anklagat landets diplomater för att vara dåliga muslimer och det verkar som om hans enfaldiga anklagelser har bitit på hans nära vän Ahmadinejad.

De sparkade diplomaterna var professionella diplomater som försökte att komma runt presidentens utrikespolitik. En del av dessa sparkade diplomater och ambassadörer anses ha spelat en stor och konstruktiv roll i förhandlingarna med EU om landets urananrikningsprogram. Ahmadinejad banar nu vägen för en mer extrem och fanatisk utrikespolitik...

Inga kommentarer: