måndag, januari 30, 2006

Mer om strejken...

Det kommer nu ut allt mer information om busschaufför strejken i Tehran som vi tidigare har skrivit om. De senaste rapporterna säger att mellan 300 – 400 personer i Tehran arresterades och hölls fängslade på det ökända Evin fängelset i samband med strejken. Samtidigt har regimen kidnappat familjemedlemmar till chaufförerna för att tvinga dem tillbaks till arbetet. Men trots det valde många att ändå fortstätta strejken och inte dyka upp på sina arbetsplatser.

Det hela började enligt uppgift redan den 25 januari då revolutionsdomstolarna kallade till sig sex stycken strejkledare varav fyra arresterades och fängslades omedelbart. Tidigt på fredagen den 27: e januari fängslades ytterligare 60 strejkande busschaufförer och hotades med åtal om ”hot mot den nationella säkerheten”.

Busschaufförerna får inte sedan 1979 ha en egen fackförening men har ändå skapat en styrelse och en organisation som samlar en stor del av Tehrans busschaufförer. Massmedia i Iran förbjöds av regimen att rapportera om tidningen.

Inga kommentarer: