torsdag, januari 12, 2006

Som man bäddar får man ligga..

Storbritannien, Frankrike och Tyskland beslöt idag att ta de första stegen mot att kräva internationella sanktioner mot Iran på grund av regimens kärnvapenprogram. De tre EU-länderna som skött de misslyckade förhandlingarna med Iran kommer nu att begära ett extrainsatt möte i FN organet IAEA och där kräva att Irans fall skickas vidare till FNs säkerhetsråd. Detta beslut tvingades EU länderna att ta efter att regimen tidigare i veckan meddelat att man kommer att återuppta sitt urananrikningsprogram i staden Natanz.

Själv har jag väldigt svårt att tro att Internationella sanktioner kommer att påverka regimen. Ekonomiska sanktioner har Iran levt med sedan 1979 och dessutom så handlar det om en regim som en isolering från väst som en fjäder i hatten, något att vara stolt över. Samtidigt ska man också komma ihåg att Iran bortsett från oljan inte har några värdefulla exportvaror och oljan kommer regimen alltid att kunna sälja till länder som Ryssland, Kina, Indien, Syd Afrika oavsett sanktioner eller ej. Kanske till och med Sverige då Thomas Östros (s) mitt i EU-ländernas hot om sanktioner mot regimen valde att skriva på ett investeringsskyddsavtal med regimen.

Att vi är i den här situationen kan, enligt mig, skyllas på tafatta regeringar runt om i den demokratiska världen, ordspråket ”som man bäddar ……” passar väldigt bra nu.

Iran kärnvapen program är inget nytt, det är inget som kommit till under Ahamdinejads presidentskap utan något regimen utvecklat under många, många år. Samtidigt som omvärlden hyllade president Khatami och samtidigt som den demokratiska världen tyst såg på när regimen förtryckte och fängslade sina invånare så utvecklade regimen sitt kärnvapenprogram. Under en kort tidsperiod som varade till bara för något år sen hade västvärlden en möjlighet att förändra situationen i Iran och stödja en demokratisering.

Genom att helhjärtat stödja studentrörelsen och den opposition som fanns hade det varit möjligt få en demokratisk utveckling och ett land som inte eftersträvar kärnvapen, Israels utplåning eller terrorism. Men istället blundade man för övergreppen och gullade med regimen och när regimen brutalt slog ner all opposition så förlorade den demokratiska världen möjligheten att förändra Iran för en lång tid framöver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om både USA och de europeiska staterna verkligen vill kan de få Iran på knä på några veckor men det blir dyrt att skära av deras olja. En europeisk handelsbojkott kombinerad med en flottblockad av alla sjötransporter till och från Iran skulle snabbt få svåra ekonomiska konsekvenser. Frågan är bara hur den Iranska medelklassen skulle reagera.