fredag, februari 03, 2006

Korta nyheter

Mer budget problem för regimen...

Regimens nerskärningar i budgeten börjar märkas allt mer. Igår kritiserade regimens anti-drog myndighet den nya budgeten för att den inte tar hänsyn till deras krav. Myndigheten kommer i den nya budgeten att få 520 miljarder rial, det är en minskning med 40 miljarder rial från årets budget. Myndigheten hade sökt 1 460 miljarder rials och får nu alltså en tredjedel av de begärda resurserna. Enligt regimen finns det över två miljoner missbrukare i landet, en siffra som anses vara mycket, mycket högre av andra organisationer.

Ahmadinejad verklighetsförankring...

Ahmadinejad sade idag i ett tal i staden Khormouj i provinsen Busheher att hans regering har ett "digert reformplan" för att ge unga människor i Iran arbete. Reformen ska vara så diger att problemen med arbetslösheten ska vara lösta inom 2-3 år. I samma veva sa han också att det största som hänt mänskligheten efter profeten Mohammed är den Islamiska revolutionen i Iran.

Det finns två aspekter som är intressanta med Ahmadinejads senaste tal. Verklighetsförankringen hos Ahmadinejad verkar inte vara den bästa. Arbetslösheten i Iran ligger på runt 20 %, att han tror att han kan lösa det inom tre med väntande sanktioner kan inte vara trovärdigt ens för hans närmaste fans. Dessutom berättade han inte med en stavelse om han regering skulle få ner arbetslösheten. För det andra, Ahmadinejad håller i stort sett alla sina viktigare tal utanför storstäderna, dessutom reser han runt i landet mycket mer än vad tillexempel Khatami gjorde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

1) arbetslöshet 12%
2) att han reser till småstäderna är bara bra. de finns också mellan iranska städer. fastän för mig spelar ingen roll. jag vill ha min frihet och mitt land tillbaks.

Majed Safaee sa...

nja.. Regimen själva uppger arbetslösheten till runt 13 %, medan ekonomer i Iran bedömmer den till runt 20 %. Att den skulle bara vara 13 % är ganska otroligt om man tänker på kvinnors möjligheter till anställning och eget företagande i Iran. Sen, siffran 20 % förekommer och bland regimens egna medier.