måndag, februari 06, 2006

Folkliga protester = Bull crap, iaf i Iran

Idag så rapporterade regimensnyhetsbyrån IRNA om hur en arg folkmassa gått bärsärkagång utanför Danmarks och Österrikes ambassader i Tehran, det efter att en Österrikisk tidning publicerat karikatyrerna av profeten Mohammed. Demonstranterna ska ha slagit sönder fönster och kastat brandbomber mot ambassaderna. IRNA rapporterade också om att polisen fått rycka ut för att dämpa demonstranterna och för att skydda ambassaderna mot den arga folkmassan.

Lite senare publicerade dock IRNA hur många och vilka demonstranter det rörde sig om. Den arga folkmassan bestod av 200 personer tillhörande den paramilitära gruppen Bassijs. Bassijs, är regimen egna stormtrupper, det är dem regimen först skickar in för att slå ner demonstrationer och trakassera oppositionella. Gruppen kontrolleras av Irans ”andlige ledare” Khamenei och har starka band till den nuvarande presidenten Ahmadinejad. Bassijs har, sen Ahmadinejad ”valdes” till president, fått en allt mer framträdande roll inom regimen och är numera tillexempel ansvariga för att ”bevara lugnet” och se till så att ingen agerar ”omoraliskt”.

Det hela blir lite komiskt när IRNA sedan konstaterar att polisen nu har kontrollen och har skingrat de arga demonstranterna. Alltså först skickar regimen ut sina egna män för att kasta brandbomber och krossa fönster, sen skickar man ut polisen för att lugna ner dem. Regimens agerande visar bara att de ”folkliga protesterna” mot karikatyrerna egentligen inte är så ”folkliga”.

Trots att regimen slagit på den stora propagandaapparaten och dagligen hetsat och pekat ut länder där karikatyrerna publicerats så måste regimen själva skapa och utkommendera sina egna ”arga folkmassa”. Att det dessutom rör sig om så få, att till och med regimens nyhetsbyrå IRNA bara kan räkna dem till 200, så kan man lätt konstatera att den ”islamiska revolutionens glöd” är utdöende.

Det är också intressant att titta på de slagord som demonstranterna använde sig av, bortsett från de gamla vanliga slagorden så hotade demonstranterna även muslimer med slagordet:
“Silence of every Muslim is regarded as treason to Holy Quran”.

Uppdatering:
Självklart väljer SVT i sin nyhetsrapportering att helt utelämna det faktum att demonstranterna var Bassijs och regimens egna hantlangare..

Inga kommentarer: