lördag, februari 04, 2006

Rafsanjanis fredagsbön...

Hela världens medier riktades igår mot Tehran och fredagsbönen. Det var då omvärlden trodde att regimen skulle uppmana till fortsatta protester mot de länder som publicerat karikatyrerna av profeten Mohammed. Men istället kliver Rafsanjani in på scenen. Det var egentligen inte meningen att Rafsanjani skulle hålla gårdagens fredagsbön men han kräver att få hålla talet och hans budskap var stundtals också sansat och manade även till försoning.

Men försoning har inte varit den linje som de mest fanatiska delarna av regimen med president Ahmadinejad i spetsen valt. För bara någon dag sen så sa Ahmadinejad att den ”Islamiska nationen” skulle slå hårt mot dem som förolämpade profeten Mohammed och att den ”Islamiska nationen” skulle ge västvärlden en läxa.

Men Rafsanjani såg en möjlighet att kliva upp på världsscenen och distansera sig från Ahmadinejad. Det Rafsanjani sa, skulle vem som helst av regimens mullor kunnat framföra om regimen velat få fram det budskapet. Istället krävde Rafsanjani själv att få hålla fredagsbönen och framförde ett budskap som stundtals gick helt emot den Ahmadinejad trummat ut. Anledningen kan vara att Rafsanjani ville visa omvärlden att han tillhör dem ”vettigare” inom regimen och att omvärlden ska välja att förhandla med honom istället för Ahmadinejad.

Ahmadinejads tolkning av sansad..

Ahmadinejad sa idag att han bett landets handelsminister att tillsätta en grupp som ska granska och säga upp alla ekonomiska avtal regimen har med de länder som publicerat Mohammed karikatyrerna.

Detta är inget än spel för gallerierna från Ahmadinejads sida. Han kommer inte att säga upp några ekonomiskt avtal såvida det inte blir ekonomiska sanktioner och avtalen helt förlorar sitt värde. Därefter kommer han säkerligen att vilja ge intrycket av att det är han som har kontrollen.

Inga kommentarer: