fredag, december 23, 2005

Viktigt val nästa år...

Nästa år äger ett av de viktigaste valen på åtta år i Iran. Det är dags för valet till det så kallade ”expertrådet”. Expertrådet består uteslutande av präster och dess huvuduppgifter är att utvärdera den ”andlige ledarens” arbete och vid hans död utse en efterträdare. Dessutom så är det expertrådet som godkänner medlemmarna i väktarrådet och kan även avsätta den ”andlige ledaren”.

Det är bara mullor som får ställa upp och valet kommer stå mellan tre grupperingar av mullor som slåss om de 86 platserna. Den första gruppen är ”The Coalition of society of Qom theological instructurs and the association of combatant clergy”, det är den största gruppen och leds av Rafsanjani och väntas dominera valet.

Den andra gruppen är ”Assembly of Combatant Clerics” som är en mindre grupp och här ingår bland annat den förre presidenten Khatami. Dessa två grupper kommer att i nästa års val att få sällskap av en tredjegrupp mer fanatiska mullor allierade till Ayatollah Mesbah-Yazdi. Mesbah-Yazdi är en av de mer fundamentalistiska och radikala mullorna i Iran och är även president Ahamdinejads ideologiske mentor.

Valet som är beräknad att hålla någon gång nästa år kommer att vara särskilt viktigt eftersom den nuvarande ”andlige ledaren” Khamenei är 66 år gammal och Expertrådet har ett mandat på åtta år. Så redan nästa år kan vi få veta vem det är som är tänkt att ersätta Khamenei…

Inga kommentarer: