torsdag, december 08, 2005

Studentdemonstrationer och smogvarning...

Igår så samlades flera hundra studenter utan för Tehran University för att demonstrera mot regimen på studenternas dag i Iran. Demonstrationerna hårdbevakades av regimens säkerhetsstyrkor som också hade strypt elen till huvudstadens Internet kaféer för att förhindra att information om demonstrationen skulle spridas. Samtidigt hade de flesta telefoner i närheten av demonstrationsområdet stängts av och situationen mellan demonstranterna och säkerhetsstyrkorna beskrevs som spänt.

Igår så förbjöd regimen huvudstadens invånare att gå till jobbet under två dagar på grund av smog och dålig luftkvalitet. Men studenterna menade att det bara var en manöver för att förhindra människor att lämna sina bostäder och delta i demonstrationerna. En rädsla för att de vanliga studentdemonstrationerna skulle utvecklas till stora massdemonstrationer.

Det kan ligga mycket i det eftersom studenternas dag i Iran är en dag då människor vanligen samlas och deltar i minnesstunder för de studenter som dog i kampen mot Shahens diktaturregim. Men dem senaste åren har demonstrationerna förvandlats till starkt regimkritiska föreställningar. Presidenten Ahmadinejad trodde att han skulle kunna utnyttja studenternas dag för att öka sin popularitet bland landets unga, det var meningen att han skulle träffa studenter vid Tehran University och hålla tal. Men talet ställdes när man upptäckte att det inte var många studenter som var vänligt inställda till presidenten och en rädsla att Ahmadinejad närvaro på universitetsområdet skulle leda till stora massdemonstrationer.

Den absoluta regimtoppen är uppenbarligen också oroade över den ökande mängden av demonstrationer och en rädsla för vilka konsekvenser studenternas dag skulle få. Igår kunde vi berätta att regimen förbjöd folksamlingar vid universiteten och idag så fördömde parlamentets talesman demonstranterna som ”fiender till staten”. Den Fanatiska terrorgruppen Ansar-e Hezbollah som fungerar som den ”andlige ledaren” egna milis har under den senaste tiden gått hårt åt landets studenter.

Inga kommentarer: