tisdag, december 06, 2005

Studenternas dag i Iran...

Imorgon onsdag är det studenterna dag i Iran, en dag som uppmärksammats av landets studenter sedan 1953. Det var då studenter vid Medical University of Gilan arrangerade demonstrationer mot den dåvarande Shah regimen, ett flertal studenter dödades av polisen under demonstrationerna då.

Men i år har regimen bestämt att dagen inte ska få uppmärksammas i rädsla att det kan utbryta regimkritiska demonstrationer. Universiteten runt om i Iran har fått instruktioner att de inte får tillåta några som helst sammankomster under dagen eller på något sätt uppmärksamma dagen på något sätt.

Men det lär knappast räcka, redan idag förväntas en rad demonstrationer hållas runt om i landet och igår (måndag) hölls det regimkritiska demonstrationer vid Tehran University.

Egentligen var det meningen att presidenten Ahmadinejad skulle träffa och hålla tal inför studenter vid något av Tehrans universitet. Men det talet och besöken har ställts in eftersom Ahmadinejad fått veta att han inte står särskilt högt i kurs vid något Teherans universitet. Samtidigt som man är rädd att ett uppträdande av Ahmadinejad under studenternas dag skulle mobilisera studenter till stora demonstrationer mot regimen.

Inga kommentarer: