lördag, december 31, 2005

Ökad censur i Iran..

Den Iranska kulturen genomgår under president Ahmadinejad en av sina värsta kriser. Under de senaste fyra månaderna har kulturministeriet inte godkänt eller gett ut licenser för publicering och tryck av några nya böcker. Istället så säger regimen att man nu kommer att börja titta på alla gamla licenser och tidigare godkända böcker..

Tydligen så tycker den nya administrationen att den förra presidentens regering inte var tillräckligt religiösa eller goda muslimer. Därför har den nye kulturministern Saffar Harandi beordrat att alla licenser som gavs ut av den förre presidentens regering ska omvärderas.

Många ser det här som ett steg för regimen att helt ta död på den oberoende utgivningsindustrin i Iran, så att oberoende författare och intellektuella inte ska kunna få sina verk publicerade. Istället vill man ha en helt lojal och statlig kontrollerad utgivning och tryck som helt följer regimens ideologi.

Men problemet är att människor i Iran sällan bryr sig om censuren och regimens förbud. Människor har ändå på något sätt alltid hittat de böcker som de själva önskat att läsa, som exempel kan man nämna att den mest efterfrågade och mest sålda boken i Iran är dissidenten Akbar Ganjis senaste bok. En bok som regimen totalförbjudit.

Inga kommentarer: