fredag, december 09, 2005

Ahmadienjad påväg ut?

Nu har det börjat, ryktena om att Ahmadinejad är på väg ut. Runt om i Iran så går det rykten om att diktatorn Khamenei lessnat på Ahmadinejad och är redo att ersätta honom med någon annan. Ett allt mer skamfilat rykte utomlands, låg legitimitet hos befolkningen och en kaosartad ekonomi har bidragit till spekulationerna om att till och med dem ultrakonservativa i regimen har lessnat på Ahmadinejad.

Ahmadinejad skulle inte vara den första presidenten som blir avsatt, regimens första president Bani-Sadr fick lämna sitt uppdrag i juni 1981 bara 18 månader efter att han valts. Bani-Sadr utsågs som inkompetent av parlamentet efter ändlösa och öppna gräl med sina rivaler, till slut så avsattes han av Khomeini och flydde till Frankrike.

Det ökande trycket från omvärlden (Sverige möjligtvis undantaget) och att det faktum att Ahmadinejads politik och uttalanden inte direkt gynnat de krafter i regimen som gärna agerar i det tysta har lett till att flera tunga konservativa ledare öppet kritiserat Ahmadinejad. Det är inte ofta regimen bråkar offentligt trots att det funnits splittringar och grupperingar inom regimen sedan revolutionens, man har alltid på något sätt lyckats hålla ihop utåt. Så när bråken blir offentliga så måste spänningen under ytan vara oerhörda.

Sedan Ahmadinejad valdes så har den offentliga pajkastningen mellan regimens företrådare slagit nya rekord. Den förre presidenten och landets rikaste man Rafsanjani har vid ett flertal kritiserat presidenten och Ahmadinejad har gått i hårda angrepp mot Rafsanjani falangen genom att gång på gång benämna dem som ”oljemaffian”.

Ahmadinejad är inte populär någonstans just nu, i parlamentet så har han inte lyckats få någon av sina nomineringar till oljeminister godkända. Hans avskedande av cheferna för landets banker och uttalanden om att hänga börsmäklare för att stabilisera ekonomin har inte direkt gjort honom populär hos landets rikare och mer inflytelserika personer. Till det kan man lägga det missnöje som finns mot Ahmadinejad bland landets diplomater, något som till slut ledde till att Ahmadinejad sparkade närmare 40 ambassadörer och diplomater.

Den offentliga kritiken av Ahmadinejad gick så långt att Khamenei ansågs sig vara tvungen att ingripa. Under ett tv-sänt fredagsbön i mitten av november så försvarade han Ahmadinejad och menade att kritiken mot honom måste upphöra och betonade sitt stöd för Ahmadinejad.

Det är nog inte troligt att man väljer att avsätta Ahmadinejad ännu, det har ju ändå bara gått 5 månader han tillträdde presidentposten. Men att det redan nu viskas om möjligheten att han kan komma att avsättas är en skarpvarning till Ahmadinejad. Att Khamenei känner att han i ett tv-sänt tal måste försvara presidenten i en diktaturstat säger väldigt mycket om den djupt splittrade politiska situationen i Iran. På söndag debatterar parlamentet Ahmadinejads fjärde nominering till oljeminister, avslås även den så lär ryktena om Ahmadinejads avsättning få ytterligare fart.

Inga kommentarer: