fredag, december 02, 2005

Ahmadinejad tar kontroll över universitetsvärlden..

En de studenterna vid Teheran University som deltog i demonstrationerna mot universitets nye chef ayatolla Amid Zanjani har blivit beordrad att inställa sig inför domstol. Studenten Davoud Dashtbani är anklagad för att ha skymfat prästerskapet.

Det var under Zanjanis installationsceremoni som studenter demonstrerade mot Zanjanis utnämning. En person vars främsta merit är att han var en skoningslös åklagare i Irans religiösa domstolar under 1980-talet.

Zanjanis utnämning är ett försök av Ahmadinejad att ta kontroll över landets universitetsväsende, som varit basen för den fränaste regimkritiken under senare år. Tidigare i veckan krävde också mullan Mohammad-Tagi Mesbah-Yazdi att alla universitets professorer skulle genomgå islamiskundervisning av prästerskapet. Samtidigt så avslöjade han att regimen nu genomgår all litteratur på universiteten för att censurera bort all icke-islamisk litteratur.

Mesbah-Yazdi är också president Ahmadinejads ideologiska mentor och en av hans närmaste rådgivare. Mesbah-Yazdi en av regimens absolut största fanatiker är känd för att han regelbundet hyllar terrorister, det var också han som i en tidningsannons i Iran sökte efter självmordbombare för att utföra terrorattacker mot judar och amerikaner.

Inga kommentarer: