lördag, december 24, 2005

Fredagsbönen; regimen anklagar USA för att bryta mot de mänskligarättigheterna, skriver brev till Kofi Annan..

Fredagar är en viktig politisk dag i Iran, för då håller mullor runt om i Iran sina fredagsböner, som oftast handlar mer om politik än religion. Den viktigaste fredagsbönen hålls i huvudstaden Tehran och används av regimen som ett medel föra att föra ut sin politik och propaganda till allmänheten. Därför är det också intressant att följa vad som sägs under dessa fredagsböner, ibland så kan man få ut mer information under fredagsbönen än man kan få ur de statliga nyhetsbyråerna.

Men kvaliteten varierar kraftigt och den här fredagen tillhörde en av de sämre predikningarna på väldigt länge. Fredagsbönen hölls av ayatollan Ahmad Khatami som använde sin tid i strålkastarljuset (talet direktsänds i de statliga tevekanalerna och är ett måste för dem som är anställda av staten) för att klaga på USAs brott mot de mänskliga rättigheterna. Khatami tog upp att Irans utrikesminister Mottaki skrivit ett brev till Kofi Annan där han ondgjorde sig över de brott som den amerikanska administrationen begår mot den egna befolkningen. Det ska nämnas att Mottaki själv blev utkastad av den Turkiska regeringen när det framkom att han personligen var ansvarig för en rad mord på politiska dissidenter och oppositionella i Turkiet.

Om kritiken mot den egna regimens brott mot de mänskliga rättigheterna så sa Khatami; “Those who speak about human rights are those whose citizens do not have security”.


Galningar finns det gott om inom regimen...

Inga kommentarer: