fredag, december 21, 2007

Economy stupid...

Bensinransoneringen lättas upp...

Ekonomiska frågor fortsätter att vara de mest intressanta i Iran. Idag klockan 12 annonserade regimen att bensinransoneringen kommer att fortsätta fram till 20:e april. Ransonen för privatbil ökar med 20 liter till 120 liter i månaden, samtidigt får man ta med sina ransoner som man inte använt från förra perioden till den nya, upp till 600 liter.

”Förbättringarna” sker utan tvekan inför parlamentsvalet som äger rum i mars. Ahmadinejad har gjort större besvär att försöka förklara landets ekonomiska situation än tidigare. Han ställde till och med upp i en direktsänd intervju om landets ekonomi.

1.5 miljoner familjer saknar hem...

Regimen uppger nu att runt 1.5 miljoner familjer runt om i Iran är hemlösa. Den egentliga siffran bör vara mycket högre eftersom väldigt många familjer bor trångt i små utrymmen hos vänner och släktingar. Samtidigt som fastighetspriserna i Iran, främst Tehran har skjutit i höjden den senaste tiden. Eftersom fastigheter kommit att bli en någorlunda trygg investering när ekonomin i övrigt faller ihop. Nu lovar regimen att bygga just 1.5 miljoner nya hus.

Pengar försvinner...

Irans Central Banks chef gick igår till attack mot parlamentet och regeringen. Han menade att parlamentet är för slösaktiga när det kommer till användning av landets oljestabiliseringsfond. Just nu uppger han att det ska finnas runt 8 miljarder dollar, småpotatis med tanke på det rekordhöga oljepriset.

Samtidigt avslöjades det att man kommer att pumpa in närmare 106 miljarder kronor under de kommande tre åren i statliga banker, för att försöka öka deras kredittillgång och betala av en del av statsskulden. Enligt centralbankschefen var detta ett av parlamentets smartaste beslut hittills.

1 kommentar:

Unknown sa...

1. Nja, oljepriset är inte rekordhögt. Se bara i Sverige, bensinpriset är väl inte rekordhögt här? Istället är det dollar som värderas rekordlågt och detta gör att priset på olja, som räknas i dollar, blir rekordhögt, i dollar. Men som substitut ligger det ungefär där det legat de senaste två åren.


Samtidigt avslöjades det att man kommer att pumpa in närmare 106 miljarder kronor under de kommande tre åren i statliga banker, för att försöka öka deras kredittillgång och betala av en del av statsskulden.

2. Jo, det kan dämpa inflationen och ge signaler om stabilisering. Men vet du vart man ska få pengarna ifrån? Såvida man inte ljuger måste det nästan vara mullorna själva som pumpar in pengar de tidigare förskingrat från folket. De sitter enligt egen utsago på 600 miljarder dollar i tillgångar (källa är en Forbesartikel från 2004). Kan inte direkt se vart man annars ska få pengarna ifrån...